Počela berba lješnjika

Na plantažama lješnika u Kulini i Velikoj Bukovici, opština Derventa, danas je počela prva berba.

Berbu je počela firma "Eko – Bosanska Posavina", čiji direktor Pero Matić kaže da pod zasadom lješnika imaju oko 175 hektara, različitog uzrasta.

"Prve parcele zasađene su prije sedam godina, pa je jedan dio zasada ove godine dao pun rod", rekao je novinarima Matić.

On je dodao da kao poljoprivredno dobro vrše i usluge obrade, zasada i održavanja plantaža lješnika, te tako imaju i oko 40 hektara ove kulture koju oni obrađuju, a vlasništvo su njihovih kooperanata.

Na licu mjesta danas je bio i načelnik opštine Derventa Milorad Simić sa saradnicima koje je Matić upoznao sa načinom proizvodnje i berbe, prenosi ATV.

Simić je poslije obilaska izrazio zadovoljstvo što se istrajalo u ovako mukotrpnom i dugotrajnom procesu.

"Ova vrsta proizvodnje zahtijeva velika ulaganja i mnogo strpljenja da se dočeka isplativost i dobit", rekao je Simić i dodao da proizvođači lješnika imaju punu podršku lokalne uprave.

On je dodao da je od početka vjerovao u uspjeh preduzeća i ljudi koji su pokrenuli sav ovaj posao sa lješnikom, koji je posao budućnosti.

U obilasku su bili narodni poslanik Igor Žunić, zamjenik načelnika opštine Siniša Jeftić, predsjednik lokalne skupštine Marijan Kljajić i načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Slaven Pašalić.

Simić je obišao i Mjesni dom u Kulini, za koji je opština finansirala unutrašnje uređenje.