Obilježeni Dani vučjačke brigade

U prva tri mjeseca Odbrambeno – otadžbinskog rata 1992. godine, na liniji odbrane od Modriče i Doboja prema Brodu i Dreventi, na planini Vučijak, poginulo je na desetine civila i vojnika bivše JNA. Tim povodom, juče i danas organizovani su ”Dani Vučijačke brigade” u okviru kojih je služen parastos i odata dužna pošta poginulim braniocima Vučijaka.

U spomen crkvi Svetog kneza Jovana Vladimira sveštenici SPC služili su liturgiju, a potom i parastos za 124 borca sa Vučijaka i 47 vojnika bivše JNA koji su poginuli u proljeće prije 29 godina za manje od tri mjeseca. Odbranom linije duge 25 kilometara na Vučijaku spriječen je prodor regularnih snaga Hrvatske vojske prema Koridoru i dubini srpske teritorije.

Marko Goranović je tada ostao bez noge, druga je polomljena, ali je Lipa ostala slobodna, stvorena je Republika Srpska.

"Mislio sam da ću umrijeti. Rekao sam da mi pozdrave mojih pet sinova i suprugu. Nemojte ovo napustiti, borite se do kraja. To su bile moje riječi u tom trenutku", rekao je Goranović.

Predstavnici Grada Doboja i opština Brod, Modriča i Vukosavlje, kao i njihovih Boračkih organizacija, te komandant Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Milorad Krajšumović položili su vijence i cvijeće na spomen obilježje na Lipi. Ove godine domaćin manifestacije bila je opština Modriča, čiji načelnik Jovica Radulović kaže da se heroji moraju pamtiti.

"Na nama je obaveza da Republiku Srpsku gradimo, jačamo ekonomski. Samo tako ćemo i na taj način odati pravu počast onima koji su dali živote", poručio je Radulović.

Lipa je bila prva kapija na putu oslobođenja i odbrane Broda, poručio je Zoran Vidić, načelnik ove lokalne zajednice.

"Za nas Brođane Lipa je snažan simbol i višedecenijska poruka svima koji bi bili riješeni da se obračunaju sa srpskim narodom. Ponosan sam, a vjerujem i svi preživjeli Brođani, na naše vojnike koji su sa saborcima i prijateljima iz Modriče, Doboja, Dervente stali na Lipi i zaustavili neprijateljske snage", rekao je Vidić.

Bez slobodnih Lipe i Vučijaka ne bi bilo ni slobode Broda, ali ni Koridora života, te humane bitke nad bitkama, poručio je predsjednik Boračke organizacije Brod Zoran Vidić.

"Hrvatske snage sa svojim paravojnim formacijama iz Broda, Dervente i Odžaka da su uspjele izaći na rijeku Bosnu, ovaj Koridor ne bi išao ovim putem", tvrdi Zoran Vidić, predsjednik OBO Brod.

U susret ovoj manifestaciji održan je ”Marš putevima prvog srpskog progona u BiH od Broda do Lipe”. Marš mira bio je dug 10,2 kilometra i okupio je veliki broj učesnika.

D. M.

Tagovi: