Obavljen prvi epiduralni porođaj u dobojskoj bolnici

U dobojskoj Bolnici "Sveti apostol Luka" prvi put je izvršen porođaj u epiduralnoj anesteziji na porodilji Miri Đekić /21/ iz Podnovlja, koja je rodila djevojčicu Anđelu.

Đekićeva je rekla da je porođaj, koji je obavljen prije dva dana, izvršen bez komplikacija i boli, te da je bila budna i odmah nakon njega je mogla da ustane.

Ona je navela da se na ovaj zahvat odlučila po preporuci ginekologa i anesteziologa s obzirom na to da je imala strah od bolova koje je imala tokom porođaja sa prvim djetetom.

Načelnik Službe za anesteziju i reanimaciju Simuna Žakula rekla je da je epiduralna analgezija jednostavna tehnika kojom se u kičemni stup ubrizgavaju anesteci i lijekovi protiv bolova, tako da majka ne osjeća bol i budna se porađa.

Ona je navela da se ova tehnika ranije nije primjenjivala u Službi za ginekologiju i akušerstvo usljed nedovoljnog broja anesteziologa.

Anesteziolog Slaviša Ćelić kao prednost epiduralne anestezije navodi da je bezbjednija od opšte anestezije, istakavši da je budna trudnica najbolja trudnica.

On je rekao da se usluga epiduralne anestezija plaća 250 KM.

Ginekolog koji je obavio porod Mladen Miličević naveo je da je proces porođaja isti, ali da je epiduralnom anestezijom bezbolan.

Načelnik Službe za ginekologiju i akušerstvo Gordana Sredanović rekla je da će se porođaj epiduralnom anestezijom u dobojskoj bolnici primjenjivati u narednom periodu po izboru porodilje, a po preporuci ginekologa i anesteziologa.