Drenova: Ne prijete poplave, napokon, uskoro upravljačko-zaštitna služba

Derventskom i prnjavorskom  kraju ne prijeti opasnost od poplava i  nadošlog vodostaja, a uskoro će biti formirana upravljačko-zaštitna služba za jezero Drenova, koju će finansirati ove dvije susjedne opštine i Javna ustanova "Vode Srpske".

Ovo je konstatovano i dogovoreno na sastanku u Prnjavoru, gradu ispod jezera koje se godinama nalazi u vrtlogu nehaja, oprečnih interesa i bez zaštite.

Na sastanku u Prnjavoru prisustvovali su načelnik Odjeljenja za upravljanje vodama preduzeća "Vode Srpske" Ozren Đurić sa rukovodstvom opštine Prnjavor, predstavnici prnjavorskog Sportskog ribolovnog društva "Ukrinski cvijet", „Vodovoda“ i Civilne zaštite, kao i ovdašnjeg  preduzeća "Ćorić denart", koje upravlja Mini-hidroelektranom "Drenova", uz samu branu jezera.

- Trenutno povećanje vodostaja na akumulacionom jezeru Drenova u opštini Prnjavor normalan je fizički proces, koji će i dalje biti prisutan, koji ni u jednom momentu nije ugrozio stabilnost brane ili povećao rizik od poplava - ustvrdio je Đurić poslije sastanka koji je sazvan nakon prijave ribolovaca da je vodostaj povišen i sve učestalijih tenzija na jezeru.

Predstavnik „Voda Srpske“ ponovio je na  konferenciji za novinare da su brana i akumulacija jezera Drenova, iznad Prnjavora, među najvažnijim objektima u zaštiti od poplava ovog dijela Krajine i Posavine.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš najavljuje je da će opština Prnjavor sa preduzećem "Vode Srpske", prnjavorskim KP "Vodovod" i opštinom Derventa u narednih desetak dana definisati uslove sporazuma koji će predvidjeti osnivanje upravljačko-zaštitne službe akumulacionog jezera Drenova.

- Generalni zaključak sastanka je da jezero i brana moraju ostati u domenu za šta su prvobitno izgrađeni, a to je zaštita od poplava područja ispod brane i vodozahvat za opštinu Prnjavor. Smjernice za funkcionisanje, odnosno gazdovanje jezerom upravljačko-zaštitne službe, daće stručne službe „Voda Srpske - očekuje čelni čovjek Prnjavora.

Kako nezvanično saznaje naš portal, u sufinansiranju upravljačko-zaštitne službe jezera Drenova učestvovaće Javna ustanova „Vode Srpske“ sa  50, a Prnjavor i Derventa sa po 25 posto.

NEZAŠTIĆENO JEZERO, INTERESI I PRIJAVE

Skupu u Prnjavoru prethodili su zvanična prijava ovdašnjeg ribolovnog udruženja načelniku opštine da je „povećan vodostaj jezera Drenova“, uz upozorenje i zabrinutost da je zbog toga ozbiljno ugrožen ekosistem u jezeru.

Kako saznajemo, sasvim oprečnog mišljenja su vlasnici podignute mini-centrale, kojima nije u interesu da se voda tek tako ispušta iz jezera. Istovremeno, sportski ribolovci se jadaju da im nabujala voda plavi staze i onemogućava pristup obali.

Gotvo nevjerovatan je apsurd da akumulaciono jezero godinama nema upravljačko-zaštitnu službu, čije je formiranje sada napokon dogovoreno.

N. ĐURIĆ

Tagovi: