Narodna skupština RS ne poštuje sopstvene zaključke!

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u proteklih nekoliko godina desetine zaključaka, a samo letimičan pregled pokazuje da nijedan od tih zaključaka nije realizovan. Drugim riječima, parlament Srpske ne poštuje sopstvene zaključke!

Na Osmoj posebnoj sjednici koja je održana 25. juna 2015. godine Narodna skupština Republike Srpske usvojila je, između ostalog, i zaključak kojim se od nadležnih organa zahtijeva da istraže navode narodnog poslanika Gorana Đorđića u vezi sa prisluškivanjem poslanika i sudije u Gradiški.

- Narodnoj skupštini Republike Srpske nije dostavljen odgovor, odnosno informacija koji se odnosi na zahtjev narodnog poslanika Gorana Đorđića za istraživanje navoda u vezi sa aferom prisluškivanja poslanika i sudije u Gradišci - odgovorili su našem portalu u Službi za odnose s javnošću NSRS.

Na Jedanaestoj posebnoj sjednici koja je održana 21. oktobra 2015. godine donesen je zaključak u kojem se kaže da „Narodna skupština Republike Srpske obavezuje Vladu Republike Srpske da u roku  od 90 dana dostavi Prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske kojim bi bila utvrđena odgovornost za neovlašćeni prenos nadležnosti sa Republike Srpske na nivo Bosne i Hercegovine“.

- Uvidom u arhivski materijal i druge akte pomenuti Prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske  nije dostavljen u Narodnu skupštinu Republike Srpske - još jednom odgovaraju u NSRS.

U februaru 2017. godine održana je 22. posebna sjednica. Doneseno je 12 zaključaka, a među njima i ovaj: „Narodna skupština Republike Srpske ukazuje na neophodnost donošenja akata o Ustavnom sudu BiH i pokretanju parlamenatrne procedure koja bi omogućila odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.“

Akti, naravno, nisu doneseni, a odgovor NSRS ovaj put je i duži i diplomatki.

- Narodna skupština Republike Srpske glasovima narodnih poslanika iskazuje politički stav Republike Srpske koji jeste da je potrebno da strane sudije napuste Sud BiH. Narodna skupština je inicirala nadležnim organima u BiH da pokrenu i okončaju proceduru donošenja zakona o Ustavnom sudu BiH kojim bi bio okončan mandat stranih sudija - kažu u NSRS.

U Srpskoj, sa druge strane, ne postoji nadzor nad radom parlamenta, pa je moguće donositi zaključke koji neće biti realizovani ili koji će u ladicama stajati mjesecima, čak i godinama. Šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS Igor Žunić za poral mojabanjaluka.info kaže da je sasvim prirodno i logično da parlament poštuje sopstvene zaključke.

- Svaki zaključak mora da se realizuje. Poslanici razmatraju izvještaj o radu NSRS, ali ne znam da li se u okviru tog izvještaja nalaze i usvojeni zaključci. Ukoliko se zaključci ne razmatraju u okviru izvještaja, onda svakako treba da postoji neka vrsta revizije koja će da prati da li Narodna skupštine RS poštuje sopstvene zaključke - istakao je Žunić.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak smatra da treba da se formira posebno tijelo koje će pratiti rad Narodne skupštine RS, jer postoji mnogo zaključaka i odluka koje su ostale mrtvo slovo na papiru.

- Narodna skupština RS mora da ima interno tijelo koje će kontrolisati takve stvari i Poslovnik o radu NSRS to i dozvoljava. Zaključki se donose često ad hoc. To je štetno i ružno po NSRS, jer se ona zloupotrebljava i omalovažava - istakao je Glamočak.

Za novinara Uroša Vukića ovakvo ponašanje Narodne skupštinije RS nije neobično. Usvajanje zaključaka, pa i rezolucija i deklaracija koje ostanu mrtvo slovo na papiru nije, smatra on, samo praksa Narodne skupštine Republike Srpske već i parlamenata u regionu. Zaključci ne predstavljaju ništa i vrlo često se radi samo o političkom stavu.

- I Ustavni sud Republike Srpske nekoliko puta odbio je da razmatra zaključke NSRS navodeći da oni nisu pravno obavezjući i ne mogu proizvesti nikakve posljedice. Dakle zaključak nekog parlamenta je politički stav za dnevno-političku upotrebu, a znamo koliko na ovim prostorima ljudi drže do stava kada je politika u pitanju - kazao je Vukić.

G. Dakić

Tagovi: