Na dobošu ulja, gume i vozila iz “Unisa”

Stečajni dužnik Fabrika cijevi “Unis” iz Dervente prodaje pokretnu imovinu u vrijednosti od 2,74 miliona, a na doboš će osim pokretne imovine iz raznih skladišta i ulja i maziva, auto-gume, HTZ oprema i vozila.

U oglasu koji je u petak objavljen u “Glasu Srpske” navedeno je da se specifikacija imovine koja se licitira može dobiti u prostorijama “Unisa” svakim radnim danom od osam do 14 časova, te da zainteresovani u prostorijama preduzeća mogu razgledati i stvari koje su ponuđene na prodaju.

- Predmeti prodaje se prodaju u viđenom stanju, a PDV, troškove utovara, demontaže i prevoza snosi kupac - navedeno je u oglasu.

Usmeno javno nadmetanje zakazano je za 10. septembar u 12 časova u “Unisu”.

U oglasu je navedeno i da je kupac dužan najkasnije u roku od sedam dana od održane licitacije uplatiti licitiranu cijenu uvećan za iznos PDV-a i u tom roku preuzeti kupljenu imovinu u viđenom i zatečenom stanju. U protivnom gubi pravo na povrat kaucije koja ostaje “Unisu”, piše Glas Srpske.

- Licitacija će biti održana i u slučaju da se pojavi samo jedan kandidat - navedeno je u oglasu.

Predstavnica povjerilaca iz reda radnika “Unisa” Radoslava Milanković kaže za “Glas Srpske” da je odluku o prodaji pokretne imovine donio privremeni Odbor povjerilaca, koji je formiran iz nužde, jer i dalje nije omogućeno održavanje ročišta u sudu zbog epidemiološke situacije.

- Prodaju organizujemo da bismo obezbijedili sredstva kojima će “Unis” pokrivati redovne troškove - rekla je Milankovićeva.

Podsjetila je na probleme bivših radnika ove fabrike koji još ne mogu da ostvare svoja prava i koji protestima traže da budu obuhvaćeni programom socijalnog zbrinjavanja kako bi im bio uvezan radni staž i kako bi se penzionisali oni koji su stekli uslove za penziju.

Zahtjev za stečaj “Unisa” početkom prošle godine podnijela je Nova banka Banjaluka, koja je povjerilac u tom preduzeću. Nakon toga je sud u aprilu donio rješenje kojim je pokrenuo prethodni postupak za utvrđivanje uslova za pokretanje stečaja, a za privremenog stečajnog upravnika tada je imenovan Lazo Đurđević.

Stečaj u tom propalom preduzeću otvoren je 17. decembra prošle godine.

Problemi u “Unisu” traju godinama, a najveće potraživanje ima Kreditno-izvozna agencija (IGA) BiH, koja je prijavila dug od skoro 195 miliona KM.

Kroz plan finansijskog i operativnog restrukturiranja Fabrike cijevi, koji je usvojen 2017. godine, dugovanja je trebalo da budu izmirena u narednih deset godina, ali ga uprava preduzeća od početka nije poštovala pa je u veoma kratkom roku propao.

Kaucija

U oglasu o prodaji imovine javnim nadmetanjem navedeno je da pravo učešća imaju  pravna i fizička lica koja uplate kauciju u visini od deset odsto od početne cijene predmeta, odnosno imovine koja se licitira.

- Uplata kaucije može se izvršiti na žiro račun “Unisa” broj 5553000047068245, Nova banka Banjaluka najkasnije dva dana prije održavanja licitacije. Kupac je dužan dokaz o uplati kaucije dostaviti na uvid na dan održavanja licitacije - navedeno je u oglasu.

Tagovi: