Korona poslala na bolovanje svakog trećeg medicinara

Rast broja novozaraženih virusom korona, usljed novog, petog talasa kovida-19 u Srpskoj doveo je i do većeg broja medicinskih radnika koji su zaraženi, pa je tako u nekim sredinama i oko 40 odsto medicinara na bolovanju.

Potvrdili su ovo za "Nezavisne novine" u domovima zdravlja i bolnicama širom Srpske, gdje navode da, iako se u posljednjih nekoliko dana bilježi veći broj zdravstvenih radnika koji su u izolaciji ili na bolovanju, to trenutno ne ometa rad ovih zdravstvenih ustanova, te da soj omikron izaziva blaže simptome, zbog čega ne raste broj hospitalizovanih pacijenata.

Draško Kuprešak, predsjednik Udruženja doktora porodične medicine RS, za "Nezavisne novine" rekao je da je osjetan pritisak na medicinski sistem, posebno na primarni nivo zdravstvene zaštite, zbog čega će se domovi zdravlja morati prilagoditi radu u novim uslovima.

- Nakon svih slava, proslava, dolaska naših građana iz inostranstva, gdje se pokazala neozbiljnost i neodgovornost u smislu distance i nošenja maski, imamo za posljedicu veliki broj pozitivnih, s tim da je ovaj soj mnogo virulentniji i lakše se širi u zajednici - rekao je Kuprešak.

Dodao je da omikron izaziva blaže simptome, manji broj pacijenata završava u bolnicama, što, kako je on naveo, fokus rada stavlja na primarni nivo zdravstvene zaštite.

- Od testiranja, prvog kliničkog pregleda pa do kontrola fokus rada je na primarnom nivou zdravstvene zaštite, zbog čega moramo uspostaviti ARI i kovid ambulante, što znači da imamo tri sistema u jednom sistemu, što je veliko radno opterećenje za porodičnu medicinu, koja predstavlja prvu barijeru odbrane od kovida - kazao je Kuprešak. Istakao je da je i do 30 ili 40 odsto medicinskih radnika u nekim sredinama na bolovanju.

- U Domu zdravlja Čelinac od osam doktora njih troje su ispali iz procesa rada. U kontaktu sam i sa domovima zdravlja Banjaluka, Doboj i drugima i svi kubure sa manje-više tim brojem odsutnih ljekara - zaključio je Kuprešak.

Da je porastao i broj medicinskih tehničara koji su u izolaciji potvrdila je za "Nezavisne novine" Živana Vuković Kostić, predsjednica UO Sindikata medicinskih sestara, tehničara i babica RS.

- Posljednjih dana porastao je broj medicinskih sestara, tehničara i babica koji su na bolovanju, ali su zahvaljujući ostatku kadrova uspjeli da organizuju svoje službe, klinike i zavode da nesmetano obavljaju posao - navela je Vuković Kostićeva.

Nenad Stevandić, zamjenik generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS), kazao je da je i u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj došlo do rasta broja medicinara koji su u izolaciji, ali da je pozitivno to što ne raste broj hospitalizovanih pacijenata.

- U RS imamo oko 450 pacijenata na bolničkom liječenju, taj broj je u UKC RS ispod 200 pacijenata. Veliki broj pacijenata zaraženih novim sojem je imao povišenu temperaturu jedan dan, a već poslije četiri ili pet dana se osjeća odlično - kazao je Stevandić.

Stevandić je dodao da bi veći problem mogla imati poslovna zajednica zbog povećanog broja zaraženih građana koji ne mogu raditi.

- Ali bolje je i to nego da imamo veliki broj ljudi na kiseoničkoj terapiji, jer je trenutno taj broj i do pet puta manji nego što smo imali u martu prošle godin - naveo je Stevandić, ističući da se zbog blagih simptoma veliki broj građana i ne testira te da nam imunitet krda nikad nije bio bliži.

Mladen Šukalo, šef porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka, naveo je da se posljednjih dana suočavaju sa povećanim brojem novooboljelih od kovid-19 infekcije.

- Veliki je broj novoinficiranih u opštoj populaciji, ali naravno i među zdravstvenim radnicima, jer smo u povećanom riziku imajući u vidu da smo svakodnevno izloženi direktnim ili indirektnim kontaktima sa osoba koje imaju kovid-19 infekciju", rekao je Šukalo za "Nezavisne novine - ističući da uočavaju da je posljednjih dana sve veći broj zdravstvenih radnika koji su odsutni s posla.

- Bilo da se radi o kovid infekcijama ili infekcijama nekog od članova njihovih porodica ili zbog izolacije jer su bili u kontaktu s nekim ko ima kovid, to nam pravi dodatne poteškoće da pružimo usluge, posebno u okolnostima kada je povećan broj građana koji se javljaju u ARI i kovid ambulante - naveo je Šukalo.

Kako je za "Nezavisne novine" rekla Bojana Paleksić Dokić, specijalista porodične medicine Doma zdravlja Bijeljina, primjetan je rast broja zaraženih građana, ali i medicinara.

- I u našem domu zdravlja imamo nekoliko zaraženih kolega, ali ništa što bi trenutno remetilo rad doma zdravlja - navela je Paleksić Dokićeva, dodajući da će kolege koje su sada na bolovanju brzo, po isteku izolacije, biti spremne za povratak na posao.

Kako je za "Nezavisne" naveo Ivan Popović, direktor Bolnice u Zvorniku, bilježe manji rast broja zaraženih zdravstvenih radnika.

- Prije 15 dana nismo imali nijednog zaposlenog na bolovanju, sada ih je pet, to jeste malo povećanje, ali ništa alarmantno i ne ometa proces rada - kazao je Popović, dodajući da jedan od razloga ovako dobre situacije možda leži u činjenici da je u ovoj bolnici više od 90 odsto ljekara vakcinisano te da je vakcinu primilo i više od 80 odsto svih zaposlenih.

Najveći broj zaraženih od početka pandemije

U BiH su juče registrovane 3.162 novoinficirane osobe virusom korona, čime je oboren rekord u broju novozaraženih od početka pandemije.

U Republici Srpskoj juče je testirano 1.914 lаbоrаtоriјskih uzоrаkа, а virus kоrоnа pоtvrđеn је kоd 1.057 оsоbа, dok su preminule dvije osobe kod kojih je potvrđen kovid-19. Brojke pokazuju da je više od pola testiranih zaraženo, kao i da je zabilježen ogroman skok u posljednjih nekoliko dana.

U Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH juče je testirano ukupno 4.455 uzoraka, od čega je 1.889 pozitivno na virus korona, a preminulo je 15 osoba.

Takođe, ogroman rast zabilježen je i u Brčko distriktu, gdje je potvrđeno 216 novih slučajeva zaraze virusom korona, a nije bilo preminulih osoba.

 

(Nezavisne Novine)