"Kočićeva nagrada" Anđelku Anušiću

Žiri “Kočićeve nagrade” 57. “Kočićevog zbora” donio je jednoglasnu odluku da “Kočićeva nagrada” za 2022. godinu bude dodijeljena književniku Anđelku Anušiću.

- Anđelko Anušić (1953, Suva Međa) raznovrstan je pisac, obimnog i žanrovski razuđenog opusa. Antologičar, književni kritičar i publicista. Objavio je sedamnaest pjesničkih zbirki, osam knjiga pripovjedaka, šest romana, dvije knjige eseja, jednu monodramu i brojne publicističke radove. Sve zajedno uobličava portret izuzetnog stvaraoca prepoznatljive poetike i autentičnog izraza.

Njegovo djelo je na različite načine i višestrukim povodima skretalo pažnju čitalaca i kritičara, što je pored kompetentnih kritičarskih tekstova mjerljivo i mnogim uglednim književnim priznanjima i nagradama, među kojima je i jedna od najsvjetlijih, Andrićeva nagrada Zadužbine Ivo Andrić za 2020. godinu - navedeno je u obrazloženju žirija, koji je radio u sastavu prof. dr Duško Pevulja, Jovanka Stojčinović Nikolić i Predrag Bjelošević.

Kako dalje navode, svojim proznim opusom, koji posvećenički ispisuje u posljednje tri decenije, Anušić tematizuje sudbinu krajiških Srba, onih koji su potkraj dvadesetog vijeka protjerani sa svojih viševjekovnih bivaka.

Nagrada će mu biti uručena 28. avgusta na “Kočićevom zboru” u Stričićima.

nezavisne.com