Ko vraća mandat, ko ostaje, a ko kroji skupštinsku većinu u Derventi

Protekli lokalni izbori u Derventi izazvali su pažnju cijele Republike Srpske, ali i šire jer je tek u foto-finišu odlučeno ko će biti njen novi načelnik. Iako su u lokalnom SDS-u slavili u izbornoj noći 15. novembra, rezultat se preokrenuo u korist kandidata SNSD-a Milorada Simića kada su prebrojani svi pristigli glasovi, uključujući i one putem pošte.

Simiću je to peta, uzastopna pobjeda u izbornim trkama za prvog čovjeka opštine a takav epilog je, sudeći prema pojedinim pričama iz lokalnih kuloara, potvrdio i ko će činiti buduću skupštinsku većinu. Predvodiće je SNSD, a izborni prag od tri odsto glasova prešlo je ukupno deset stranaka.

BROJ GLASOVA I MANDATA
SNSD              3.643                 8       
SDS                                                 2.505       6
SP             1.659       4
PDP             1.387        3
US              891        2
DNS              813       2
SPS              675         1
NDP/SNS                               659      1
SDPBIH/NS BIH                   621        1
HDZ BIH                            506        1

 

SNSD je osvojio najviše glasova na novembarskim izborima. Potvrđeni izborni rezultati, koje je objavila Centralna izborna komisija (CIK) BiH, ukazuju da SNSD imati osam predstavnika među ukupno 29 koliko ih ima u lokalnom parlamentu.

To je jedan manje u njihovim redovima u odnosu na još aktuelni saziv koji je formiran nakon izbora 2016. godine. Od aktuelnih SNSD-ovih odbornika, a koji su bili u ovoj izbornoj trci, samo su Igor Nović i Slavko Tomaš obezbjedili ostanak u SO. 

Osim Novića i Tomaša, mjesta su obezbjedili Igor Žunić, Denis Pijetlović, Davor Simić, koji je sin načelnika opštine, Maja Pjeranović, Siniša Jeftić i Milenko Puljanović. U odnosu na aktuelni skupštinski saziv, u ovogodišnjoj izbornoj trci, u redovima SNSD-a, nije bilo Radovana Pazurevića, odbornika i vlasnika poznate fabrike obuće “Sanino”, koji je na izborima 2016. godine bio nosilac liste.

S druge strane, šest aktuelnih odbornika SNSD-a nije uspjelo da obezbjedi novi direktan mandat na izborima, a bili su na listi. To su Mirjana Plisnić, Momčilo Trivunović, Darko Bećarević, Slaviša Đuraš, Irena Evđenić i Tihomir Tominčić.

Međutim, za neke nije sve izgubljeno.

Igor Žunić, koji je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, potvrdio je da će se odreći mandata, a tim putem bi, prema nezvaničnim informacijama, mogli i Denis Pijetlović, Maja Pjeranović. U odborničkoj fotelji najvjerovatnije neće ostati ni Siniša Jeftić, koji bi ponovo mogao da bude izabran za zamjenika načelnika opštine.

U slučaju takvog raspleta situacije, etiketu “starih” odbornika, pomjeranjem na listi, mogu da očekuju Bećarević, Trivunović i Tominčić, a među odbornike ušla bi i Slobodanka Miljević.

"Biće pomjeranja", rekao je Žunić za portal MojaDerventa.info.

Igor Žunić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske

SDS je, s druge strane, ostao na istom broju mandata – šest, koliko su osvojili na izborima prije četiri godine. Ista ostaje i ekipa u lokalnom parlamentu. Među šest novih odbornika, pet nastavlja mandat. To su Pero Đurić, Branko Katanić, Željko Nagradić, Milorad Novaković i Božidar Savović. Jedini aktuelni odbornik SDS-a koji nije uspio je Vlado Kovačević koji je na ovim izborima jurio fotelju načelnika, ali mu je na kraju izmakla. Na njegovo mjesto će jedna od uzdanica lokalnog SDS-a iz mladih redova Vitomir Pivaš.

"Ne krijemo da smo očekivali i sedmi mandat, ali smo, na kraju, zadovoljni što smo zadržali broj pozicija koje smo imali", istakao je Katanić koji je i šef odbora SDS-a u Derventi.

Branko Katanić, šef odbora SDS-a u Derventi

Socijalisti Petra Đokića napredovali su za dva mandata u Skupštini osvojivši četiri pozicije. Potrebnu podršku su ponovo dobili Slaven Gojković i Mirko Zemunović, a pridružili su im se Zemunović Bojan i Radanović Bojan.

Gojković ističe da je rejting stranke porastao za više od 80 odsto što im, kako je dodao, daje novu snagu, snažan vjetar u ledja, ali i veću odgovornost.

"Sugrađani su prepoznali našu politiku. Nećemo ih iznevjeriti i radimo još više kako bi dali naš maksimalan doprinos razvoju naše lokalne zajednice. Možemo da odgovorimo zadatku", istakao je Gojković.

Za sada neće biti promjena odbornika u njihovim redovima, ali sve je moguće.

"Pred nama su pregovori o većini u lokalnom parlamentu i raspodjeli drugih dužnosti i funkcija", rekao je Gojković koji je i direktor Javnog preduzeća “Šume Srpske”.

U još aktuelnom sazivu, obavljao je dužnost potpredsjednika Skupštine opštine. Na pitanje da li ima naznaka da će tu funkciju obavljati i u novom sazivu, nije htio da prejudicira, dodavši da je sve stvar dogovora i pregovora kojim tek treba da počnu.

Bilo bi, kako je kazao, dobro da konstitutivna sjednica novog skupštinskog saziva bude prije Nove godine jer se, zbog činjenice da su ovogodišnji izbori održani kasnije nego što je predviđeno propisima, kasni sa nekim stvarima.

Slaven Gojković, SP RS

Isti broj odbornika zadržao je i PDP. Njihove boje u narednom periodu braniće Sanja Dimitrić i Mirko Petrić, koji su interese građana zastupali u tokom protekle četiri godine, a umjesto Drage Nagradića, koji nije izborio novi mandat, u klupu će Duško Vujičić.

Ujedinjena Srpska je ponovo obezbjedila dva mandata, a isti kandidati su prošli izborni prag. To su Mišo Tešendić i Slavko Bojanić.

Dva odbornička mjesta je obezbjedio i lokalni DNS. Najviše glasova osvojio je Dejan Pjeranović, koji je jedno od novih lica na političkoj sceni Dervente, a drugi mandat je pripao Dragi Simiću, koji je godinama u lokalnom parlamentu.

Dejan Pjeranović, osvojio najviše glasova u derventskom DNS-u

Novost u derventskoj politici je i SPS, partija koja je nastala cijepanjem socijalista na republičkom nivou i koja je na prvoj provjeri kod birača uspjela da prigrabi dovoljno glasova da ima predstavnika u Skupštini opštine. Tu poziciju izborio je Nikola Nedinić.

Jedan mandat je pripao i koaliciji SDP BiH- NS BiH koje do sada takođe nije bilo, a izborio ga je Marinko Nikolaš. Mandat ispred NDP-SNS ponovo je osvojio Zoran Milojević. U skupštini ostaje i aktuelni potpredsjednik SO Derventa Marijan Klajić jer je, kao kandidat HDZ-a BiH, osvojio ponovo dovoljan broj glasova.

Čak 13 političkih subjekata nije uspjelo da pređe izborni prag od tri odsto. Na toj listi su NS, koji je upisao samo jedan glas u svoju korist, dok Otadžbinska stranka, Zavičajni socijaldemokrati i Pokret Volimo Srpsku nisu dobili ni jedan jedini glas.

U lokalnom parlamentu neće biti predstavnika nacionalnih manjina.

Derventa je na korak do sticanja statusa grada. Vlada Republike je prije nekoliko dana usvojila Prijedlog zakona o gradu Derventa, a ostalo je samo da to potvrdi i Narodna skupština Srpske, koja je ranije jednoglavno podržala nacrt tog zakona.

MojaDerventa.info

Tagovi: