HDZ BiH i „Osmorka” potpisali sporazum - kreće formiranje vlasti

 Lider HDZ-a BiH Dragan Čović i Nermin Nikšić (SDP) koji predstavlja „Osmorku” danas su u Sarajevu potpisali sporazum o formiranju vlasti na federalnom nivou, a što će vrlo izgledno rezultirati i savezništvom na nivou BiH.

Sporazum nazvan Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za period razdoblje 2022. - 2026. godine” potpisan je nakon nekoliko sedmica pregovora u zgradi Parlamentarne skupštine BiH. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su predstavnici svih stranaka koje čine koaliciju a to su uz HDZ i partnere iz HNS-a SDP, Naša stranka, NiP, SBiH, NES, BHI Fuad Kasumović i Za nove generacije.

Radne grupe „Osmorke” i HDZ-a su proteklih sedmica radile na izradi dokumenta koji će činiti bazu za ovu koaliciju, a koja bi se trebala za nekoliko dana prenijeti i na nivo BiH sa SNSD-om.

To znači da će nakon dugo godina SDA “ispasti iz igre” i preći u opozicione klupe. Iako su neki iz „Osmorke” pravili planove o izbacivanju SNSD-a iz vlasti, to se, izvjesno je, neće dogoditi.

Jedan od lidera „Osmorke” Elmedin Konaković (NiP), juče je kazao da su “prijedlozi o vlasti bez HDZ-a i SNSD-a mogući matematički, ali su nonsens”, prenose mediji u FBiH.

  • Potpisani dokument čine tri cjeline na kojima će raditi ove stranke. To su evroatlantske integracije, politička stabilnost i vladavina prava i socijalna pravda i ekonomija.

Stranke potpisnice su se usaglasile da će programske mjere zasnovane na smjernicama, načelima i ciljevima iz ovog dokumenta biti detaljno razrađene u periodu koji će prethoditi formiranju izvršne vlasti u skladu sa ustavnim nadležnostima.

glassrpske.com