Godina jubileja SKUD “Derventa”: Zahvaljujući volonterizmu uradili mnogo

Protekla godina za članove Srpskog kulturno-umjetničkog društva “Derventa” ostaće upamćena po obilježavanju velikog jubileja – 25 godina rada, ali i čak 27 aktivnosti koje je ovo društvo provelo u Derventi, regionu i Evropi.

Satisfakcija je tim veća jer priznanja, pohvale i nagrade za kvalitetan rad na polju očuvanja tradicije i kulture derventskog kraja pristizale su sa svih strana gdje su članovi prikazali svoj program.

Sve navedene aktivnosti realizovane su prvenstveno zahvaljujući volonterskom radu aktivista i članova SKUD „Derventa“, roditeljima članova, Crkvenoj opštini Derventa, a zatim i Ministarstvu prosvjete i kulture RS koji su podržali projekte „Festival etno pjesme“ i „Gostovanje u Slovačkoj“, kao i mnogobrojnim privrednicima i pojedincima bez čije moralne i finansijske podrške ne bismo uradili mnogo, zahvalni su svima u SKUD “Derventa”.

Ipak, kažu da njihov rad ove godine nije podržan od lokalne zajednice, ali i da ih to nije spriječilo da provedu planirane aktivnosti.

Nažalost, mi nismo dobili finansijku podršku lokalne zajednice za projekte planirane u godini našeg jubileja. Ipak, nadamo se da će naredni period biti ispunjen većim razumijevanjem za kulturno-umjetnički amaterizam u našoj sredini jer, kako kaže Kami, „bez kulture i reaktivne slobode koju ona podrazumjeva, društvo, čak i ono koje je savršeno, postaje džungla“, kažu u ovom udruženju, zaželivši svima srećnu i uspješnu 2020. godinu.

Inače, SKUD “Derventa” broji više od 150 članova.

Aktivnosti društva u 2019. godini
Društvo je, povodom velikog jubileja, organizovalo svečanu akademiju, izložbu kostima u Narodnoj biblioteci, te održalo 25. Godišnji koncert, a dio svojih eksponata prezentovali su i na Sajmu privrede i turizma u Derventi.

Članovi SKUD-a su upriličili još jedan u nizu Dječijih koncerata folklora povodom Vrbice, treću godinu za redom organizovan je i Festival etno pjesme sa gostima iz Banja Luke, Gradiške, Brčkog, Kotor Varoša i Gornjeg Milanovca, a folklorni ansambli različitih uzrasta su zabilježili 15 nastupa, od toga 8 u Derventi i 7 na koncertima i festivalima u Bugarskoj, Slovačkoj, Banji Koviljači, Trsteniku, Zvorniku, Prnjavoru i Doboju.

Premijerno su predstavljene i dvije nove koregrafije „Igre sa Ozrena i Trebave“ i „Vlaške igre“ te za njih nabavljeni adekvatni kostimi.

I ženska i dječija pjevačka grupa imale su aktivnu godinu u kojoj je zabilježeno je 16 nastupa, od toga 13 u Derventi i 3 na koncertima u Brčkom, Banjoj Luci i Slovačkoj.

Kako ističu, posebno su ponosni jer su bili dio prvog Svetosavskog bala, kao i treće “Vidovdanske večeri“ u organizaciji KSS „Carica Milica“.

Derventa Kafe