Evro u usponu, investitori prodaju dolare

Evro je danas u usponu pošto su investitori počeli da prodaju dolare u nadi da će ublažavanje karantina u Kini biti podrška globalnom ekonomskom rastu.

Smirenije kretanje cijena akcija na berzama na ranom evropskom trgovanju takođe je izvršilo pritisak na dolar, koji je naglo pao prošle nedjelje, mada je ove godine bio glavna valuta za kojom su investitori "jurili" usljed pada vrijednosti rizične imovine, briga u vezi s privrednim rastom i skokom inflacije.

Sve valute osjetljive na rizik su ojačale, pri čemu je australijski dolar, koji je u početku pokazao prigušenu reakciju na očekivanu pobjedu Laburističke partije lijevog centra na parlamentarnim izborima tokom vikenda, porastao za skoro jedan posto prema američkom dolaru, izvještava Rojters.

Britanska funta je napredovala za 0,5 odsto, a i norveška kruna bilježi dobre rezultate jer se rasprodaja dolara koja je počela prošle nedjelje nastavila danas.

Evro je ojačao za 0,3 procenta na 1,0602 dolara, povećavajući prošlonedjeljni dobitak od 1,5 posto i udaljavajući dodatno sa višegodišnjeg minimuma od 1,0349 dolara zabilježenog ranije ovog mjeseca.

Japanski jen je takođe imao benefite od prodaje dolara i popeo se na 127,66 jena za dolar.

Dolarski indeks, koji mjeri vrijednost američke valute prema korpi rivala i koji je za 12 mjeseci do sredine maja porastao za oko 16 odsto na najviši nivo u dvije decenije, pao je danas za 0,3 procenta na 102,6 poena.

Ovakvim kretanjima valuta doprinijelo je i poboljšano raspoloženje vezano za situaciju s lokdaunom u Kini. Šangaj izlazi iz izolacije, a neočekivano veliko smanjenje referentne kamate u Kini prošle nedjelje protumačeno je kao signal da će vlasti pružiti jaču podršku ekonomiji.

Juan je protekle sedmice imao najbolju trgovačku nedjelju od kraja 2020, a na inostranim tržištima je danas porastao na 6,6555 juana za dolar, na najviši nivo od početka maja.

Geopolitika je takođe u fokusu u Aziji ove nedjelje, budući da je američki predsjednik Džo Bajden na turneji u tom regionu, s ciljem da promoviše veće ekonomsko angažovanje SAD kako bi se suprotstavio uticaju Kine.

Što se tiče valuta vezanih za robu, norveška kruna je porasla za pola procenta prema evro, dok je kanadski dolar u sličnom iznosu ojačao prema američkom parnjaku na 1,2789 kanadskih dolara.

Zbog očekivanja agresivnijeg podizanja kamatnih stopa Federalnih rezervi, neki analitičari kažu da bi potencijalni novi rast američkog dolara mogao da bude teži.

 

 

nezavisne.com

Tagovi: