Dugačak red za naplatu od “Unisa”

Na adresu derventske Fabrike cijevi “Unis” stigle su 84 prijave potraživanja povjerilaca koji čekaju naplatu dugovanja, a vrijednost popisane imovine koja čini stečajnu masu biće poznata do kraja ovog mjeseca.

Rekao je to u petak za “Glas Srpske” stečajni upravnik “Unisa” Lazo Đurđević, dodavši da procjenitelji utvrđuju vrijednost imovine.

- Sve pristigle zahtjeve za naplatu potraživanja sam obradio. Dvije prijave se odnose na viši isplatni red, 72 iz opšteg te po pet iz razlučnog i izlučnog isplatnog reda - pojasnio je Đurđević, podsjetivši da je prva sjednica Skupštine povjerilaca bila zakazana za 24. mart u Okružnom privrednom sudu u Doboju, ali je otkazana zbog epidemije virusa korona.

Predsjednica Sindikalne organizacije “Unisa” Radoslava Milanković kaže da su radnici svjesni ogromnih gubitaka u preduzeću i da je podugačka lista onih koji su stali u red za naplatu te da im je najvažnije da im bude povezan radni staž.

- Nadamo se da ćemo biti obuhvaćeni socijalnim programom Vlade RS za zbrinjavanje radnika. Firma nam nije uplatila doprinose za oko osam godina - istakla je Milankovićeva, podsjetivši da su radničke knjižice zaključene za svih 114 radnika “Unisa” nakon što je otvoren stečaj.

Zahtjev za stečaj “Unisa” početkom prošle godine podnijela je Nova banka Banjaluka, koja je povjerilac u tom preduzeću. Nakon toga je sud u aprilu donio rješenje kojim je pokrenuo prethodni postupak za utvrđivanje uslova za pokretanje stečaja, a za privremenog stečajnog upravnika tada je imenovan Lazo Đurđević.

Stečaj u tom propalom preduzeću otvoren je 17. decembra prošle godine.

Problemi u “Unisu” traju godinama, a najveće potraživanje ima Kreditno-izvozna agencija (IGA) BiH, koja je prijavila dug od skoro 195 miliona KM.

Kroz plan finansijskog i operativnog restrukturiranja Fabrike cijevi, koji je usvojen 2017. godine, dugovanja je trebalo da budu izmirena u narednih deset godina, ali ga uprava preduzeća od početka nije poštovala pa je u veoma kratkom roku propao.

Računica

Lazo Đurđević je rekao da je pitanje da li će svi povjerioci imati od čega da se namire, jer je vrijednost imovine “Unisa” sigurno mnogo manja od dugova tog preduzeća.

- Plan restrukturiranja preduzeća iz 2017. godine usvojen je na 400 miliona obaveza, a vrijednost tadašnje imovine bila je oko 35 miliona KM. Vidjećemo šta će računica pokazati sada, ali je definitivno da će se prvo namiriti banke koje imaju hipoteke. Da li će išta ostati za radnike, ostaje da vidimo - poručio je Đurđević.

Tagovi: