Državni milioni za „nabavku“ omiljenih advokata

Preduzeća, ustanove i institucije Republike Srpske odličan su poslovni partner za one koji ne žele da se muče formalnostima poput zdrave konkurencije. Naplata se ne dovodi u pitanje, poslovi se često mogu unaprijed dogovoriti i obezbijediti, pa je postupak javne nabavke samo privid tržišne utakmice. U takvom poslovnom ambijentu svoju priliku su vidjeli i pojedini advokati u Srpskoj. Istraživanje portala CAPITAL pokazalo je kako se u posljednjih nekoliko godina između njih i vlasti stvorila snažna interesna veza zasnovana na poznanstvima, stranačkoj pripadnosti i uticaju koja funkcioniše na ivici zakona. Advokati koji su pristali razgovarati za naš portal kažu da često unaprijed mogu zaključiti kojem od njihovih kolega je posao namijenjen zbog čega ne žele bespotrebno trošiti vrijeme i novac i konkurisati, jer je u pitanju uzaludan posao.

Banjalučki advokati Bogdan Golubović i Saša Grabež godinama zastupaju Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS). To će raditi sve do 2023. godine s obzirom na to da su nakon 2017. godine sebi obezbijedili još jedan trogodišnji ugovor vrijedan 150.000 maraka.

Kako se može zaključiti iz dokumentacije koja je prethodila njihovom angažovanju, uslovi koje je javni servis propisivao u dva navrata pogodovali su isključivo njima dvojici.

Prije nego što će u aprilu 2017. biti dodijeljen prvi posao od 150.000 maraka (tri godine po 50.000 KM), raspisan je tender na kojem su se, pored njih, prijavili i advokat Predrag Baroš, te Lazo Radić i Mladen Baštinac preko svoje zajedničke kancelarije.

RTRS je tražio da ponuđač ima jedan uredno izvršen ugovor koji za predmet ima pripremu prijedloga ili izmjenu propisa kojim se reguliše njegovo poslovanje, a ispostavilo se da su baš Golubović i Grabež jedini od svih prijavljenih imali tu referencu.

Kako je ugovor isticao ove godine, u februaru je raspisan novi, skoro identičan tender po pitanju vrijednosti i vrste usluga u kojem RTRS ponovo pogoduje ovom dvojcu. Konkurencija je izbačena iz igre tako što od ponuđača traži da u prethodne tri godine ima uspješno iskustvo u realizaciji istog ili sličnog ugovora, sa naručiocem čija je osnovna djelatnost emitovanje radio i televizijskog programa što, kako smo već pojasnili, imaju samo Grabež i Golubović.

Kompletan tekst pročitajte na portalu CAPITAL:

 

Tagovi: