Detalji tragedije kod Prijedora: Odvezla prijateljicu pa je usmrtio voz

Kristina C. (36) iz Prijedora poginula je u nedjelju naveče kada je u automobil opel astra, kojim je upravljala, na pružnom prelazu u prijedorskom naselju Topolik udario putnički voz, koji je saobraćao na relaciji Banjaluka - Prijedor.

Izvori "Nezavisnih novina" potvrdili su da je ova Prijedorčanka kobnih momenata bila sama u vozilu, pošto se, nakon što je prethodno u jedno tamošnje naselje odvezla prijateljicu, vraćala prema gradu, gdje je živjela.

"Iz zasad nepoznatih razloga, astra se našla na pruzi u momentima nailaska voza. Voz je udario u lijevu stranu vozila - stranu gdje je ona sjedila. Nije joj bilo spasa, poginula je na mjestu. Voz se zaustavio nekih 500-600 metara od mjesta udara", ističu sagovornici "Nezavisnih".

Kako dodaju naši izvori, scene na mjestu nesreće bile su stravične - dijelovi vozila razbacani su na sve strane.

"Tijelo nesrećne žene su iz olupine automobila izvlačili vatrogasci", naglašavaju naši sagovornici.

Mještani kažu da je udar bio toliko jak da se čuo širom naselja. Komšija koji je udar čuo istrčao je i prišao da pomogne, ali je djevojka bila već mrtva. Jedan mještanin priča da je i on ranije svjedočio nesreći u kojoj je od udara voza poginuo mladić iz komšiluka.

"Često budu magla i kiša, pa se ništa ne vidi. Takođe, rasvjeta kod pružnog prelaza ne radi često. Ne znamo zašto ne stave rampu. Ginuli su pješaci, a i vozači. Jednom su četiri mladića poginula. Njih trojica su vozili mještanina kući u Topolik i svi su poginuli, tada je kiša pljuštala", kažu mještani, te dodaju da su u jednoj od ranijih nesreća poginula dva rođaka, a obojica su bili mladi.

Ranko Jakovljević, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Orlovača, kojoj pripada i Topolik, izjavio je da ovaj pružni prelaz jeste obilježen saobraćajnim znakovima, ali nema rampu.

"Tu su do sada, odnosno ranije, bile tri-četiri nezgode, ali u proteklim godinama nije ih bilo", rekao je Jakovljević, te potvrdio da su mještani prije 15-20 godina tražili da se tu postave rampe, kao i da će sa takvim zahtjevom ići ponovo.

Iz policije su saopštili da im je nesreća prijavljena u nedjelju oko 20.35.

"Na licu mjesta, u prisustvu tužioca Okružnog javnog tužilaštva Prijedor, izvršen je uviđaj", naveli su iz policije.

"Željeznice RS" izrazile su žaljenje i uputile najiskrenije saučešće porodici u ovom teškom trenutku i tragediji koja je sve pogodila.

"Mašinovođa je ugledavši automobil koji se nalazi na putnom prelazu davao znakove upozorenja zvučnom signalizacijom i pristupio kočenju, međutim automobil se i pored svih znakova upozorenja nije pomjerio sa putnog prelaza", ističu iz "Željeznica RS".

Dodaju da su na mjesto događaja izašle ekipe Hitne pomoći, policajci, vatrogasna ekipa, tužilac i komisija "Željeznica RS" za vanredne događaje.

"Obaveznim alko-testiranjem mašinovođe utvrđeno je da nije bilo prisustva alkohola i drugih neželjnih supstanci u organizmu. Putni prelaz u naselju Topolik obezbijeđen je saobraćajnim znacima, Andrejevim krstom i trouglom preglednosti. Željeznički saobraćaj na relaciji Banjaluka - Prijedor ponovo je uspostavljen nakon završenog uviđaja u 23.15", naveli su iz "Željeznica RS".

"Željeznice RS" apeluju na sve učesnike u saobraćaju da pri prelasku pruge budu maksimalno odgovorni i oprezni, poštuju saobraćajne propise i znakove upozorenja, te sačuvaju svoje i živote drugih učesnika u saobraćaju.

Tagovi: