Da li ste posjetili staru crkvu brvnaru u Romanovcima poznatu po velikom piscu Petru Kočiću?

Na obroncima Kozare u Romanovcima, na samoj granici sa opštinom Laktaši, nalazi se prelijepa drvena crkva Svetog Nikolaja, izgrađena davne 1745. godine. Crkva – brvnara je pod zaštitom države i najznačajniji je spomenik kulture naroda ovoga kraja. Za nju su vezane brojne legende, ali i važni događaji. Sveštenik Savo Rađević u ovoj je crkvi tajno vjenčao Petra Kočića i Milku Vukomanović.

Teolog Dario Drinić, veliki poznavalac istorije, društvenih i vjerskih odnosa u ovim krajevima, kaže da je Petar Kočić pisao Milki da mu je želja da se vjenčaju u crkvi u Jošavci. Čuveni jošavački prota Petar Ivanković (1860 – 1941) nije želio da uđe u sukob sa uticajnim Milkinim ocem, pa je vjenčanje obavljeno tajno, 18. septembra 1904. godine u crkvi brvnari u Romanovcima.

Drinić dalje navodi detalje zbivanja  pred samo vjenčanje i čin vjenčanja Petra i Milke.

Te noći kiša je lila kao iz kabla. Ja sam u Banjaluku došla iz Jošavke i ostala kod očevih prijatelja Anđe i Đorđa Marića. Petar je iznenada došao iz Gomjenice i tu me je našao. Vremena za čekanje nije bilo jer su mu švapski žandari bili za petama. Sa njima je bio ljuto zavađen zbog “Jazavca” i drugih djela. Tražio je od mene da se odmah vjenčamo i da pođem s njim u Srbiju. Nisam znala šta da mu kažem. Ljubav prema njemu i strah od roditelja da se, kao najstarije dijete, udam na ovakav način potpuno su me zbunili. Petar i Anđa su navaljivali. Nisam imala kud, pristala sam , objašnjavala je Milka, navodi Drinić.

Pojavio se problem, gdje obaviti vjenčanje!?

- U Banjauci nisu smjeli, jer bi se svadbeno veselje završilo u zatvoru Crne kuće. Petar je predlagao da krenu u Romanovce kod prote Save Rađevića, njegovog druga i prijatelja, da se tamo vjenčaju. Iste večeri  krenuli su fijakerom mladenci sa starim svatom Lazarom Marićem i kumom Dušanom Zito za Romanovce. Noć je bila kišna i olujna i za sve vrijeme puta teške kapi su dobovale po krovu fijakera. Ispostavilo se, tako će im biti kroz cijeli njihov život. U Romanovce su stigli oko ponoći, gdje ih je dočekao prota Rađević, navodi Drinić.

Sve je bilo spremno i vjenčanje je obavljeno pod vijencem od vinove loze, koji je na brzinu splela protina žena. Veselje je produžilo do zore bez znanja i prisustva njenih roditelja. Izjutra su otputovali za Beograd, a odatle u Skoplje gdje je Petar dobio namještenje odakle će ubrzo biti protjeran zbog jedne objavljene satire.

Upravo u prelijepom ambijentu crkve – brvnare Svetog Nikolaja svake godine, počevši od 2005. godine  održava se  kulturna manifestacija ‘Ideš li rode’. Riječ je o završnici literarnog konkursa za osnovce iz regije, a ovo  mjesto idealno je za druženje ljubitelja folklora, slikarstva i prirode uopšte.

U Turističkoj organizaciji Gradiška, upravo crkvu-brvnaru smatraju jednim od turističkih aduta  Lijevče polja i Potkozarja i smatraju da se sadržaji na ovom lokalitetu mogu omasoviti i oplemeniti.

Boško Grgić