Da li će Ujedinjena Srpska zbog kontroverznog spota biti odstranjena sa lokalnih izbora?

Centralna izborna komisija BiH razmotriće ima li u spotu političke partije “Ujedinjena srpska” elemenata kršenja Izbornog zakona BiH.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar potvrdio je Al Jazeeri da će CIK razmatrati zakonitost spornog video spota, nakon što je na društvenim mrežama izazvao oštre reakcije javnosti, uključujući one da spot širi međuvjersku i međunacionalnu mržnju među građanima Bosne i Hercegovine.

Nešto manje od dva mjeseca prije lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 15. novembra “Ujedinjena srpska” je objavila kontroverzni spot koji traje nešto manje od jedne minute.

U spotu se pojavljuju trojica mladića - Albanac, Hrvat i Bosanac, koji za stolom ugostiteljskog objekta razgovaraju na koji način su protjerali Srbe sa Kosova, iz Hrvatske te na koji način im probleme zadaju u Bosni i Hercegovini. Nakon toga za sto prilazi četvrti muškarac koji izgovora da je RS, entitet u Bosni i Hercegovini, “sada ujedinjena". Trojica mladića potom bježe iz ugostiteljskog objekta.

Zadnjih desetak sekundi spota pojavljuje se i predsjednik stranke Nenad Stevandić, zastupnik u državnom Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Kandatima i pristalicama političkih stranaka u BiH nije dozvoljeno koristiti se jezikom koji bi nekoga mogao navesti ili potaći na nasilje ili širenje mržnje, prema Izbornom zakonu BiH. Oni koji krše taj zakon mogu biti kažnjeni novčano. U težim slučajevima CIK iz izbornog procesa može ukloniti kandidata ili cijelu političku stranku.

Reakcija Ujedinjene Srpske

"Jedini govor mržnje i ugrožavanje prava na stav i postojanje se jasno prepoznaje u onima koji tumače video materijal od 43 sekunde", saopštila je Ujedinjena Srpska reagujući na brojne negativne komentare koje je izazvao juče objavljeni video spot ove stranke.

Kažu da u pomenutom materijalu nema spominjanja izbora, glasanja i kampanje, a ni spominjanja bilo koje partije, pojedinca ili naroda.

-Iznošenje uvreda i prijetnji na naš račun, a posebno račun predsjednika stranke, nema nikakav alibi u video materijalu koji sadrži nesporne činjenice da se proslavljaju progoni nad pripadnicima srpskog naroda u Hrvatskoj i Kosovu. Naš stav da je neophodno jedinstvo da se to srpskom narodu ne bi desilo i u Bosni i Hercegovini, logičan je odgovor na stalne prijetnje koje dolaze od različitih partija sa sjedištem u Sarajevu i drugih nepolitičkih organizacija o čemu svjedoče nepobitni dokazi – tvrde.

Dodaju da „pokušaj čaršijskih krugova iz Sarajeva, koji održavaju ružne stereotipe o Republici Srpskoj, političkih konkurenata i oponenata oslonjenih na ostrašćene medije da instrumentalizacijom laži i podmetanja djeluju na CIK, tragičan je metod koji otkriva koliki je ugled i rast Ujedinjene Srpske, a koliki je strah naših oponenata“.

- O tome odlučuju građani, ali o tome ćemo u predizbornoj kampanji kada ćemo emitovati tačno 11 spotova sa izbornom tematikom. Naše pravo na stav i politički izražaj nikad nismo koristili da to drugima zabranimo ili osporimo, a oni koji nemaju ni stava ni političkog izražaja logično se bave nama koristeći najprizemniji rječnik i promovišući nedemokratske i totalitarne metode, zasnovane na mržnji i ugrožavanju osnovnih prava pojedinca i naroda. O tome će više govoriti predsjednik strnke sutra nakon potpisivanja sporazuma stranke sa Penzionerkom demokratskom strankom – saopšteno je iz US.