Conga završio karijeru: "Hvala, gospodine tenisu"

​Bura emocija već je potresla jedan meč na Rolan Garosu, a tek što se turnir zahuktao, gotovo da je jedva i počeo, ali emocije su danas bile opravdane i jake, najjače jer je posljednji meč u karijeri odigrao miljenik domaće publike Žo Vilfrid Conga (37).

Francuz je rekao zbogom tenisu, izgubio je, ali najmanje je zbog toga plakao...

U meču prve runde na pariskom Grend Slemu Norvežanin Kasper Rud je porazio Congu u možda najtežem meču za obojicu, 3:1 u setovima, i time je spuštena zavjesa na jednu od najinteresantijih teniskih karijera. Koliko je Congi teško pao ovaj momenat svjedoči i scena s kraja četrvtog seta, na meč loptu za Ruda, kada je Francuz jedva uspio da odservira zbog emocija koje su ga cijepale.

Čitav stadion je kao na utakmici bodrio Congu, navijao, u transu se pratio svaki njegov poen. Na kraju, Rud je prevagnuo, odnio trijumf i to je bio znak da čitav stadion ustane i stojećim ovacijama isprati sjajnog tenisera u zasluženu penziju. Conga se nakon meča slomio, pao na koljena u parisku šljaku, skupljao snagu da izdrži, da se totalno ne raspadne. Sve vrijeme morkih očiju.

Dugo poslije ostao je na terenu gdje mu je uprličen oproštaj kakav i dolikuje. Ređala su se sjećanja na njegove velike trenutke, na terenu su mu se u međuvremenu pridružili i njegovi najbolji saigrači iz Dejvis Kup selekcije, među njima i Gaske, Monfis i ostali iz te sjajne generacije. Preko video bima Congi su poruku poslali njegovi nekadašnji rivali, Federer, Marej, ali i naš Novak koji je poručio da je "Conga dobar momak, da su se dobro slagali i da je učinio dosta za tenis".

Teniska elita danas je na "Šatrijeu" bila tu samo zbog jednog igrača.

- Hvala, gospodine tenisu - završio je Conga svoj posljednji govor kao profesionalac.

nezavisne.com