Budžetske rezerve: Najviše novca za crkve i bolnice

Vlada Republike Srpske je iz budžetskih rezervi od 2014. godine potrošila 29,6 miliona KM, od čega je najviše dodijeljeno Republičkom sekretarijatu za vjere i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Podaci su ovo CIN-ove baze budžetskih rezervi, koji se odnose na period od početka 2014. do oktobra 2019. Novac isplaćen iz budžetske rezerve predviđen je za finansiranje hitnih i neplaniranih troškova poput šteta od poplava, klizišta ili požara, međunarodnih sporova, novih institucija i nevladinih organizacija.

Prema ovim podacima, Vlada Republike Srpske davala je finansijsku pomoć gotovo svim ministarstvima, humanitarnim organizacijama, sportskim klubovima, kao i jednokratne pomoći za lječenja pojedinaca, ali i pomagala u sudskim sporovima.

Za razliku od kantonalnih vlada i pojedinaca u Savjetu ministara BiH, koji su iz budžetskih rezervi finansirali izbor za mis, takmičenje u pjevanju i pečenju jaganjadi, u bazi Vlade RS nema takvih slučajeva.

Vlade Srpske su u posljednjih 5 godina najviše novca izdvojile Republičkom sekretarijatu za vere RS, i to najčešće zbog izgradnje verskih objekata.

Tako je 2014. dodijeljeno 1,1 milion KM kao pomoć Srpskoj pravoslavnoj crkvi za završetak izgradnje verskih objekata, 2015. je za te namjene dodijeljeno 100.000 KM. Vlada RS je 2018. godine pomogla obnovu manastira Hilandar sa 97.000 KM, te uložila 400.000 KM za izgradnju biblioteke i arhiva Eparhije banjalučke.

Prema ovim podacima, 2019. godine, između ostalog, Vlada RS je ovom Sekretarijatu dodijelila milion KM za radove na Srpsko-ruskom hramu.

Skoro 5 miliona iz budžetskih rezervi otišlo je na obnove bolnica širom Srpske, kupovinu medicinske opreme, a ukupno 4,2 miliona uloženo je u UKC RS.

Za nabavku 5 inkubatora, 5 monitora i centralne jedninice za potrebe Odjela intezivne njege i terapije Klinike za dječje bolesti 2017. uloženo je 233.000 KM, dok je poslije toga UKC još 4 puta dodijeljeno po milion KM, za šta u CIN-ovoj bazi nema obrazloženja.

Vlada RS pomogla je i Fudbalskom klubu Borac, te za pomenuto vrijeme dala 1,9 miliona KM finansijske pomoći.

Ministarstvu porodice, omladine i sporta dodijeljeno je ukupno milion i po KM, Ministarstvu prosvjete i kulture milion KM, te Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite 980.000 KM. Nešto manji iznosi su dodjeljivani i drugim ministarstvima, piše Srpskainfo.

Predsjedniku Srpske dodijeljeno je 640.100 KM, od čega 500.000 KM za proslavu 9. januara, te  140.000 KM za pokrivanje materijalnih troškova.

Vlada Srpske je, između ostalih, nekoliko hiljada KM potrošila i na pomoć sportistima i umetnicima koji su odlazili na takmičenja u druge zemlje. Iz budžetskih rezervi izdvajan je novac i za Fond solidarnosti, za razna humanitarna udruženja, kao i nekoliko puta po 500 KM za liječenje pojedinaca, te 2.000 KM za pomoć za prilagođavanje stambenog objekta porodici koja ima bolesnog člana.

Iako Vlada RS novac nije trošila na finansiranje stranačkih okupljanja i takmičenja u pjevanju kao vlade iz raznih kantona, ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da se i ovaj novac mogao drugačije rasporediti.

– Budžetske rezerve služe za intervencije u momentima kada se nema slobodnih sredstava, a desile su se izvanredne okolnosti. Tu u prevodu znači da se taj novac koristi kada dođe do poplava, zemljotresa, neke prirodne nepogode ili bilo čega što nije očekivano. Finansiranje zdravstvenioh ustanova i vjerskih objekata je daleko od  hitne potrebe – smatra Pavlović.

Navodi da se budžetske rezerve čuvaju do kraja godine, jer se nikada ne zna kada se desiti problem za koji hitno treba novac, a on budžetom nije planiran.

Moramo biti svjesni da moraju postojati rezervna sredstava u svako doba, a ako već nije bilo katastrofa i vanrednih situacija do kraja poslovne godine, novac bi trebao da bude utrošen za neke projekte za zapošljavenje – smatra Pavlović.

Novac za sve i svašta

Kada je u pitanju cijela BiH, vlade, premijeri, ministri i predsjednici su za pet i po godina podijelili skoro 184 miliona iz budžetskih rezervi, a novcem građana plaćali su stranačke događaje i podržavali udruženja kojima rukovode njihove stranačke kolege.

Vlade i funkcioneri su zbog nejasnih propisa ovim novcem finansirali različite manifestacije i događaje. Primjera radi, premijer SBK Tahir Lendo je plaćao Izbor za Mis BiH, a Vlada BPK je novac davala takmičarkama koje su nastupale u programima „Zvijezda možeš biti ti“ i „Zvezde Granda“.