U Jasenovcu zastava ''Za dom spremni''

Uoči službene komemoracije žrtvama Jasenovca dogodio se incident kada su dvojica muškaraca razvila zastavu HOS-a na kojoj stoji ustaški pozdrav ''Za dom spremni''.

Muškarci su rekli da su HOS-ovci nevini i da su se borili protiv banjalučkog korpusa. Incident se nije dogodio u samom Spomen parku, već u mjestu Jasenovac, javlja zagrebački portal “Indeks”.

Hrvatski politički vrh danas prisustvuje službenoj komemoraciji u znak sjećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac.

Službenu državnu komemoraciju u Jasenovcu bojkotuju predstavnici svih manjina osim romske. Juče su počast žrtvama Jasenovca odali antifašisti, Srbi i SDP-ovci, a prije toga i predstavnici Jevreja.

Današnja komemoracija je treća komemoracija žrtvama Jasenovca ove sedmice.

Istovremeno, u obližnjem selu Mlaka, patrijarh srpski Irinej posjetiće obnovljeni Hram Svetog proroka Ilije, gdje će služuti molitvenu liturgiju u znak sjećanja na obilježavanje 73. godišnjice od proboja jasenovačkih logoraša.

Liturgiji u Mlaki prisustvuju ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić i poslanici SDSS u Hrvatskom saboru Boris Milošević i Saša Milošević iz Srpskog narodnog vijeća.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je poštu žrtvama u Spomen parku Jasenovac odala sama “u tišini”, u četvrtak.

Komemoracija jasenovačkim žrtvama se u tri, odnosno četiri kolone održava već treću godinu za redom.

Tri godine hrvatski zvaničnici ne uspjevaju da se obračunaju sa pojedincima koji veličaju ustaštvo i korišćenjem ustaških simbola, poput pokliča “za dom spremni”.

Paniku u redovima hrvatskih zvaničnika proteklih dana, posebno nakon navodnog incidenta koji je u skupštini Srbije izazvao lider radikala Vojislav Šešelj, izazvala je najava da bi na današnji skup mogao doći ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin, koji je to demantovao.

(BN)

Tagovi: