Zakazana hitna sjednica PS BiH

Predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a zakazao je za petak, 20. aprila, hitnu sjednicu ovog doma sa jednom tačkom dnevnog reda ''Ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi sa proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH''.
Bosić je u izjavi medijima rekao da je dobio zahtjev Kluba poslanika SNSD-a sa kratkim obrazloženjem i citiranim Izetbegovićevim izjavama.
“Očekujem da predlagači za hitnu sjednicu dostave materijal na osnovu kojeg bi se vodila rasprava na samoj sjednici, jer ta mogućnost postoji prema Poslovniku”, istakao je Bosić.
On je precizirao da je sjednica zakazana za 10.00 časova i da su pozvani svi oni koji se inače pozivaju, uključujući i Predsjedništvo BiH i Savjet ministara.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zaprijetio je 16. aprila u Ahmićima ratom i rekao da su zločini koje su počinili pripadnici takozvane Armije BiH “sporadični incidenti”.
“Napravićemo mi i pokretnu haubicu i već je radimo, transporter pokretni, pušku smo napravili i napravićemo onu dobru taktičku 12.7, višecjevne bacače svih mogućih kalibara i svu moguću municiju za to i dronove. Pa ćemo biti kao onaj mali čovjek koji nije krupan, ali je ljut i dobro naoružan i nek svako dobro razmisli da li će ga iz čista mira dirati”, rekao je Izetbegović.
Izetbegović je tom prilikom naglasio da “Bošnjaci više nikad ne smiju da budu slabi”, prenio je portal “Dnevnik”
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović (SDA) rekao je da sjednici neće prisustvovati.
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik DŽaferović izjavio je da on i ostali poslanici SDA neće doći na hitnu sjednicu ovog doma posvećenu ratnohuškačkim izjavama predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koja je zakazana na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a.
“Izetbegović nikada nije davao ratnohuškačke izjave. On je davao normalne izjave koje treba da daje jedan ozbiljan i odgovoran političar”, rekao je DŽaferović novinarima u Sarajevu.
Prema njegovim riječima, inicijativa kluba poslanika SNSD-a za sazivanje hitne sjednice predstavlja najobičniju politizaciju i pokušaj zloupotrebe Predstavničkog doma.

 

Tagovi: