U Evropu stižu ljetne temperature, poznati servis izdao upozorenje za Balkan

Sljedećih pet dana u Evropu stiže gotovo pravo ljetno vrijeme. Širom Evrope temperature će biti osjetno više od prosječnih za ovo doba godine - u centralnoj Evropi i dijelovima Skandinavije i do deset Celzijevih stepeni više, prognozira Severe Weather Europe.
"Ljeto je skoro stiglo! Izvadite ljetnu odjeću", poručuju meteorolozi servisa SWE.
Objavili su i animaciju kretanja temperatura sljedećih deset dana.
"U veći dio kontinenta stiže vrlo topao period. Jaka anticiklona nadviće se na veći dio kontinenta i donijeće vrlo toplo vrijeme. Samo će Skandinavija biti hladnija, ali svejedno toplija od prosjeka za ovo doba godine. Najviše dnevne temperature ići će i do 25 Celzijevih stepeni", piše SWE.
Za područje Balkana danas, pak, najavljuju mogućnost oluja i grmljavinskih nevremena, kao i obilnu kišu i jak vjetar.
Ne perite aute do srijede: Stiže još kiše s pijeskom iz Sahare
U martu je narandžasti snijeg prekrio brojna evropska skijališta, a sada je taj neobični fenomen stigao i u BiH. Čestice prašine, polena i saharskog pijeska prekrile su i veći dio BIh I Hrvatske,
Znam da su vam jako prljavi, ali ne perite aute još najmanje do srijede, poručuju meteorolozi iz Hrvatske.
Prljavština na automobilima koju ste zatekli proteklih dana nastala je zbog kiše pomiješane sa pustinjskim pijeskom. A kako kažu meteorolozi, u vazduhu je i polen koji je dodatno pogoršao situaciju.
U Hrvatskoj se večeras i sutra tokom dana očekuje kiša s još većom količinom pijeska.
“Zbog jakog jugozapadnog strujanja u Evropu dolazi afrički vazduh u kojem ima pijeska. Tada je koncentracija pijeska i veća od normalne. Zbog njega i nastaju sve ove pojave. Pojava nije rijetka, i događa se otprilike jednom, ali ponekad i nekoliko puta u godini”, objašnjava Lovro Kalin iz DHMZ-a.

Tagovi: