Amerika, Britanija i Francuska bombardovale Siriju

Sjedinjene Države, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo pokrenuli su protiv Sirijske vlade ciljane napade, nakon što je Donald Trump osudio Siriju zbog ''monstruoznih'' hemijskih napada.

U noći 13. i 14. aprila, Washington, Pariz i London izvršili su svoje prijetnje i napali na Bashar al-Assada i protiv Sirije zbog odmazde zbog navodnog hemijskog napada u Gouti.

U Damasku snažne eksplozije, dejstvovala i prvotivvazdušna odbrana. Pentagon saopštava da je noćašnja runda napada završena i da su pogođene tri lokacije koje imaju veze sa proizvodnjom hemijskog oružja. Rusiji nije dostavljen spisak ciljeva. Amerikanci koristili krstareće rakete "tomahavk".

Ruski ambasador u SAD poručuje da napad neće ostati bez posljedica. Damask navodi da napad predstavlja kršenje međunarodnog prava. U napadu kod Homsa povređena su tri civila, javljaju sirijski državni mediji. Gađane baze su ranije evakuisane na osnovu ruskih upozorenja, saopštavaju u Damasku, prenosi Rojters.

Moskva saopštava da nijedan od projektila koji su lansirani na Siriju nije ušao u zonu koju kontrolišu ruski protivvazdušni sistemi, javlja RT. Sirijska vlada navodi da je u napadu ispaljeno oko 30 projektila i da je oborena trećina, prenosi Bi-Bi-Si. Prethodno su zvaničnnici Pentagona saopštili da nemaju podatke o bilo kakvim gubicima.

Sirijski državni mediji nazivaju napad "flagrantnim kršenjem međunarodnog prava". Ističu da je u napadu kod Damaska pričinjena samo materijalna šteta. Napadnuta je prestonica suverene države koja se godinama bori protiv prijetnje terorizma, saopštila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Dodala je da je napad izvršen u vrijeme kada je postojala šansa za mirnu budućnost.

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov saopštio je da napadi na Siriju neće ostati bez posledica, javlja RT.

Sirijska državna televizija javlja da je protivvazdušna odbrana oborila 13 projektila iznad Damaska. Takođe, navodi se da su napadi na Homs presretnuti.

04.20 – General Danford je rekao da je večerašnja runda vazdušnih napada gotova. Američki zvaničnici poručuju da je cilj "da se pošalje jasna poruka Asadu". Nema podataka o eventualnim američkim gubicima.

Američki sekretar za odbranu Džim Matis naveo je da dalji napadi zavise od poteza sirijskog predsednika Asada. Američki sekretar za odbranu Džim Matis rekao da su napadi bili snažniji od onih prošle godine. Naveo je da je riječ o jednokratnom udaru i da se vodilo računa da se izbjegnu civilne žrtve. "Bili smo veoma precizni, ali istovremeno, bio je to težak napad", poručuje Matis.

Načelnik združenog generalštaba oružanih snaga SAD, general Džozef Danford rekao je da Rusima nije unapred dostavljen spisak ciljeva, kao i da su u talasu napada pogođene tri lokacije, hemijski kompleks u Damasku, skladište u Homsu, kao i još jedan komandni centar.

Desetak eksplozija u Damasku. Si-En-En javlja, pozivajući se na vojne zvaničnike, da je ovo samo prvi u nizu napada na sirijske položaje. Sirijska državna televizija javlja da protivvazdušna odbrana dejstvuje protiv aviona koji učestvuju u napadu. Rojters javlja da je pogođen naučni centar u Damasku.

Američki predsjednik Donald Tramp je naredio napade na Siriju. Odmah zatim, počela je zajednička akcija SAD, Velike Britanije i Francuske.

"Naredio sam oružanim snagama SAD da počnu precizne napade na mete povezane sa arsenalom hemijskog naoružanja sirijskog diktatora Bašara el Asada", rekao je Tramp obraćajući se naciji.

Tramp je rekao da su napadi pokrenuti u saradnji sa Velikom Britanijom i Francuskom kao "snažno sredstvo odvraćanja od proizvodnje, širenja i upotrebe hemijskog oružja".

Predsjednik Donald Tramp je, obraćajući se javnosti, rekao da "zajednički odgovor Amerike, Britanije i Francuske na zločine uključuje sve instrumente naše nacionalne moći: vojnu, ekonomsku i diplomatsku". Naveo je da će akcija trajati sve dok "sirijski režim ne prestane da koristi hemijsko naoružanje". Tramp je rekao da je u sirijskom gradu Dumi izvršen napad hemijskim oružjem i da ga nije izveo čovjek već "čudovište". Kritikovao je Rusiju i Iran zbog podrške sirijskom režimu i predsjedniku Bašareu el Asadu.

Odmah poslije Trampovog govora, oko tri sata posle ponoći, u Damasku su se oglasile sirene koje oglašavaju početak vazdušne opasnosti, a nedugo zatim i prve detonacije. Agencije su javile da je u sirijskoj prestonici pogođen naučni centar koji se u poslednje vrijeme često povezivao sa razvojem hemijskog naoružanja. Protivvazdušna odbrana je ispalila projektile, a sirijska državna televizija je javila da je oboreno 13 raketa iznad Damaska.

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je da nije bilo alternative vojnoj akciji, kritikujući Rusiju zbog nedavnih poteza u Savjetu bezbednosti UN. Britansko ratno vazduhoplovstvo napalo je ciljeve kod Homsa, javlja Bi-Bi-Si. Britanci su koristili aviona "tajfun".

Oglasio se i francuski predsjednik Emanuel Makron koji je rekao da je naredio napade zato što su desetine muškaraca, žena i djece "masakrirani hemijskim oružjem".

"Crvena linija je pređena", poručio je Makron.

Američki sekretar za odbranu Džim Matis je na brifingu za medije rekao da su napadi bili "teži" od onih koji su izvedeni prošle godine. Dodao je da je Rusija upozorena. Matis je istakao da vjeruje da su napadi poslali snažnu poruku dodajući da su mogući novi napadi ako Bašar el Asad odluči da ponovo koristi hemijsko oružje. Prema riječima zvaničnika Pentagona, nema podataka o eventualnim američkim gubicima.

Zatim se oglasio i ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov koji je poručio na Fejsbuku da napadi na Siriju neće ostati bez odgovora. Naveo je da će biti posljedica i da odgovornost za njih leži u Vašingtonu, Londonu i Parizu. Poručio je da je "uvreda predsjednika Rusije neprihvatljiva" i da SAD nemaju moralno pravo da optužuju druge države jer posjeduju veliki arsenal hemijskog oružja.

Nezavisne novine

Tagovi: