Bugari radnicima Fabrike duvana ponudili otpremnine - 500 evra po godini staža

Pet stotina evra po godini staža – to je ponuda za otpremnine koju je dobilo stotinjak radnika banjalučke ''Fabrike duvana'' od bugarskog poslodavca.

Imali su rok od tri dana da se izjasne, a 90 odsto radnika na kraju je prihvatilo ponudu. To znači da je stavljanje katanca na fabriku sve izvjesnije.  Kompanija “Bulgartabak” i dalje ne komunicira sa  medijima, pa tako nije stigao odgovor ni na naša pitanja o njihovim  planovima. Radnici tvrde da su im vlasnici fabrike rekli da nemaju namjeru da proizvode cigarete u Banjaluci, te da im se otpremnine više isplate, nego da  i dalje imaju obaveze prema zaposlenima. Iz sindikata “Fabrike duvana” poručuju da su satjerani u ćošak, i da nisu imali drugog izbora.

Tražili su novi sastanak sa predstavnicima Vlade Srpske, jer su čuli da će ih Bugari ostaviti bez plate, sve dok se za fabriku ne nađe neko rješenje. Kako im je rečeno, to može da potraje od dva mjeseca, do dvije godine.

“U skladu sa našim Zakonom o radu, mi tražimo da budemo proglašeni tehnološkim viškom, kako bi imali pravo naknade na birou od devet mjeseci do godine dana po 250 do 315 maraka”, rekao je Miroslav Marinković, predsjednik sindikata Fabrike duvana Banjaluka.

Radnici bi, zato, sa Vladom Srpske pokušali da pregovaraju o svom statusu do eventualne prodaje “Fabrike duvana”. Većina  radnika   u fabrici radi  dvadeset godina, otpremnine koje će dobiti nisu zanemarljive, a “Bulgartabak” će za tu namjenu izdvojiti oko dva miliona maraka. Deset radnika nije pristalo na ponudu poslodavaca, ali to su uglavnom oni koji u fabrici rade tri, četiri godine. Oni kažu da im je svejedno, i da će, u oba slučaja, biti na istom. Strateški partner kome se svi toliko nadaju, za sada zvanično, nije na vidiku.

Iz Vlade Srpske ranije su poručili da nisu za otpremnine, jer su one predznak gašenja fabrike i koriste se kao posljednja opcija. Stav Vlade bio je da vlasnici i radnici treba da nađu zajedničko rješenje kako bi fabrika nastavila dalje da radi. Spekuliše se da su se pojavila dva strateška partnera, ali I dalje nema zvanične informacije o tome kakva će biti sudbina banjalučke “Fabrike duvana”.

Rješenje statusa “Fabrike duvana” u još većem je fokusu javnosti zbog zemljišta na veoma atraktivnoj lokaciji i objekata  koji su dio zaštićenog područja. Kompleks star 130 godina pod protektoratom je institucija za zaštitu kulturnog nasljeđa, i zbog toga bez njihove dozvole u krugu fabrike ništa ne bi smjelo da se gradi.

ATV

Tagovi: