Bivše evropske prvakinje ispale u nepostojeću ligu, niko ne preuzima odgovornost

Košarkašice Jedinstva Piemonte, ekipe koja baštini tradicije Jedinstva Aide, nekadašnjih evropskih prvakinja, u tek završenom prvenstvu ispala je iz lige u - nepostojeću ligu!

Dobro ste pročitali i nije greška: tuzlanske košarkašice tek okončanu sezonu završile su na 10. mjestu i zajedno s posljednjom ekipom Bugojna, ispale su iz Lige 11, što je potvrđeno i u službenom biltenu KS BiH.

Ne treba biti mudar i zaključiti da je riječ o fijasku kluba koji se, unatoč svemu, nada da će i iduće godine igrati u najvišem rangu takmičenja samo zbog toga što u bošnjačkom dijelu Federacije i u Hercegovini, ne postoji niži stupanj takmičenja, pa nema ko ni igrati ligu za popunu "elitnog" razreda.

Za razliku od ovog dijela BiH, u Republici Srpskoj postoji republička liga i u viši rang ušla je ekipa Trebinja 03.

Izuzetak u Federaciji BiH jedino je zenički Čelik, koji je prošle sezone zamrznuo svoj status i nije igrao u ovogodišnjem prvenstvu, ali je najavio povratak u sistem takmičenja.

I dok se u medijima zbog neuspjeha košarkašica smjenjuju kritike na račun struke i uprave, iz kluba ne dopiru nikakvi glasovi objašnjenja ili opravdanja, a pogotovo najave ostavki. Ako ni zbog čega, onda zbog nekoliko stotina hiljada maraka potrošenih unazad pet godina.

Šta više, stiče se dojam da nikome ne pada napamet da podnese ostavku, s objašnjenjem da "nema zainteresiranih za angažman u klupskoj upravi". Postavlja se pitanje, kakav interes onda imaju oni koji sada obnašaju dužnosti članova UO kluba.

-Sastanak uprave planiran je za kraj slijedeće sedmice, te ćemo nakon toga sa svima podijeliti naš stav po ovom pitanju kao i zaključke za narednu sezonu. Zaista ne želim da bilo šta komentarišem bez usaglašavanja stavova s ostalim članovima uprave - izjavio je za Fenu Nermin Karahmetović, predsjednik UO Jedinstva Piemonte.

Predsjednik Skupštine kluba Alem H. Ibrišević, potvrdio je da je zakazana sjednica UO kluba nakon koje će predsjednik Karahmetović dati službenu izjavu za javnost.

I dok se na društvenim mrežama traže ostavke, zbog pada ženske košarke u Tuzli i lošeg plasmana nekadašnjeg "velikana", ali i okrnjenog ugleda kluba, za sada niko nije najavio odlazak. Naprotiv.

- Ova uprava uradila je veliku stvar vraćanjem ranijih dugova od oko 200.000 maraka. Za iduću sezonu zadržat ćemo sve igračice, a angažovati još dvije iskusnije kako nam se ovako nešto nikada više ne bi dogodilo - izjavila je direktorica Mara Lakić - Brčaninović, na čiji račun dolazi najveći broj kritika.

Iz ekipe koja je svojevremeno godinama vodila borbu za naslov prvakinja, unazad dvije-tri godine otišlo je u druge klubove više kvalitetnih igračica, a nisu angažovane nove. Preko noći je vršeno podmlađivanje ekipe s objašnjenjem da nema novaca za "više ciljeve", a onda se dogodilo ispadanje iz lige što nije zabilježeno u posljednjih 38 godina koliko egzistira tuzlanski ženski klub u elitnom razredu nekada jugoslovenske, a sada bh. košarke.

Tagovi: