Srpskoj nedostaju vodiči sa znanjem njemačkog i francuskog jezika

Predsjednik Saveza turističkih vodiča Republike Srpske Milan Bukara izjavio je da Srpskoj trenutno nedostaju vodiči koji govore njemački jezik, kao i oni koji znaju francuski i jezike Dalekog istoka.
"Engleski jezik je najzastupljeniji i skoro svi vodiči ga govore. Osim italijanskog, španskog i ruskog jezika, za koje imamo dovoljan broj vodiča, sve više nam je deficitaran njemački jezik, kao i francuski, te jezici Dalekog istoka", rekao je Bukara.
On je naglasio da je u posljednje dvije-tri godine primjetan odliv vodiča njemačkog jezika, navodeći da su četiri vodiča promijenila mjesto boravka.
Bukara je napomenuo da Srpskoj nedostaju i vodiči koji govore kineski, jer je sve više turista iz Kine.
"Koliko je meni poznato, nemamo nijednog vodiča koji zna kineski jezik. Imali smo jednog u Krajini, ali, prije nekoliko godina, ona je preselila u Beograd, jer je tamo veća potražnja za vodičima", rekao je Bukara.
On je naveo da u Srpskoj ima mnogo turista iz Kine i Tajvana, pa se problem rješava tako što te grupe prati prevodilac koji pomaže ovdašnjim vodičima u sporazumijevanju.
Bukara je dodao da je posao turističkog vodiča u Republici Srpskoj sezonski i dodatni.
"Nažalost, nismo razvijena turistička destinacija i nemamo veliki broj turista tokom cijele godine, tako da vodiči ne mogu računati na stalni mjesečni izvor prihoda. Oni moraju imati posao sa redovnom platom, a poslom vodiča se bave dodatno", rekao je Bukara.
On je dodao da treba praviti razliku o stvarnom broju turističkih vodiča koji pružaju usluge vođenja i onih koji su položili ispit.
Prema njegovim riječima, u Savezu turističkih vodiča Srpske postoji tridesetak registrovanih vodiča, koji se prilagođavaju grupama.
"Kao i u svakoj profesiji tako i kod nas ima prosječnih i boljih vodiča. Mi u Savezu pokušavamo da prilagodimo vodiča grupi. Drugim riječima, za zahtjevnije, stručnije grupe šaljemo iskusnije i kvalitetnije vodiče, a manje zahtjevne grupe koristimo za sticanje iskustva", kaže Bukara.
On je ocijenio da su generalno licencirani turistički vodiči u Srpskoj kvalitetno obrazovani za posao koji rade.
Bukara je naveo da vodič radi samo na prostoru za koji ima licencu, dodavši da su u slučaju prekršaja, kazne visoke.
"Pristalica sam poštovanja zakona, kao i kolegijalnosti i uvijek savjetujem klijentima da angažuju lokalne vodiče. Niko ne može bolje predstaviti neki grad ili regiju od lokalnog vodiča", smatra Bukara.
Bukara je istakao da su turistički vodiči u Srpskoj osposobljeni za turističke pratioce i da taj posao mogu uspješno raditi u gotovo cijeloj Evropi.

Tagovi: