Lovci na pedofile otkrili hiljade zlostavljača djece

Širenjem društvenih mreža kako u Bosni i Hercegovini, tako i u zemljama regiona, povećao se broj pedofila koji sve više djeluju na internetu i vrbuju, nažalost, one najmlađe.

Kao odgovor na ove izopačene grupe manijaka, koje ordiniraju na prostoru bivše Jugoslavije, u Srbiji je osnovana neprofitna organizacija “Borba protiv pedofilije”.

Grupa građana okupljena oko organizacije raskrinkava manijake iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Slovenije tako što objavljuje njihove fotografije i prepisku razgovora koje su samoinicijativno razmjenjivali s “diverzijom” (izmišljenom 13-godišnjom devojčicom iza čijeg profila stoji tim “Borbe protiv pedofilije”, op.a.). Idejni tvorac i osnivač ove organizacije (identitet poznat redakciji) opisao nam je metode njihovog rada, ali i uspješne ishode njihovih “akcija”.

"Nemoguće je izbjeći susret s nastranim osobama na društvenim mrežama, spontano ili ne. Ljudi nisu svjesni šta se krije iza ćoška. Nažalost, oni čija djeca dožive nemila iskustva, najčešće nemaju način da se izbore za njihovo dobro. Mi smo samo otpuhali malo snijega s ledenog brijega", kaže za “Avaz” osnivač organizacije.

Otkrio nam je da se pedofilu na svakom koraku daje do znanja da je razgovor neprijatne prirode po izmišljenu djevojčicu. Kad se utvrde njegove jezive namjere, “djevojčica” nastavlja razgovor kako bi se osigurali dokazi za policiju. Nema zamki, nema nabacivanja. Lažni profili “plutaju” slobodno s vidljivim informacijama o djevojčici. Materijal se na kraju proslijedi policiji i oni dalje preuzimaju slučaj.

Sve je počelo sa malom sumom novca koju su srbijanski lovci na pedofile uložili u anonimnu internetsku anketu kako bi dobili uvid u statistiku pedofilije.

"Odziv je bio nemjerljiv, s osobinama objektivne ankete. Stoga je na Facebooku napravljena istoimena stranica, u koju smo ulagali novac za reklamiranje i posjećivanje ankete. Nakon predatog pozamašnog materijala i mnogo vremena provedenog s nadležnima, njihova težnja za procesuiranjem pedofila je prisutna, ali mjere Krivičnog zakona nisu na nivou pravovremenog djelovanja", pojašnjava naš sagovornik.

Osnivač organizacije kaže da je u početku bilo mnogo više članova. No, taj broj se smanjio nakon prijetnji, prisluškivanja, “sačekuša” i lobiranja.

"Postoje stručni kadrovi koji su spremni da se ozbiljno posvete radu, što će biti slučaj ukoliko se pokaže određena doza javne podrške. Prijavljeno je na hiljade osoba sa materijalnim dokazima. Imali smo potrebu da se obratimo svakom MUP-u u zemljama bivše Jugoslavije. Austrijski Interpol također je bio od pomoći. Protiv nekoliko pedofila trenutno se vode krivični postupci", navodi naš sagovornik.

Crna hronika/Avaz

Tagovi: