Oprez: Klizavi kolovozi i poledica

Na većini puteva u Republici Srpskoj saobraćaj se jutros odvija po pretežno mokrim i klizavim kolovozima, zbog snježnih padavina na dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja na istoku na mjestimično ima ugaženog snijega, a poledice i u nižim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima, upozoravaju iz iz Auto-moto saveza Srpske.
Poseban oprez neophodan je na putnim pravcima Vlasenica-Han Pijesak, preko prevoja Han Pogled, Podromanija-LJubogošta preko Romanije, Trnovo-Foča, preko Rogoja. 
Vjetar dodatno stvara snježne nanose i otežava odvijanje saobraćaja na putnom pravcu Gacko-Tjentište, preko prevoja Čemerno, zatim na području Nevesinja i Kalinovika. 
U kotlinama i duž riječnih tokova, kao i preko planinskih prevoja vidljivost je mjestimično smanjena zbog magle. 
Odroni zemlje ili kamenja na kolovoz učestali su na svim dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina, posebno na pravcima Karanovac-Kneževo-Ugar, Karanovac-Crna Rijeka-Mrkonjić Grad, Sarajevo-Foča, Foča-Šćepan Polje, Foča-Gacko, Zvornik-Konjević Polje, Karakaj-Caparde, Višegrad-Ustiprača-Rogatica i Višegrad-Brodar-Rudo. 
Saobraćaj je i dalje potpuno obustavljen za sve kategorije vozila na magistralnom putu Gradiška-Kozarska Dubica zbog izlivanja rijeke Save u mjestima Gašnica i Bistrica. 
Na dionici magistralnog puta Prijedor-Novi Grad u mjestu Dragotinja oštećena je lijeva saobraćajna traka iz pravca Prijedora. 
Zbog izlivanja rijeke Sane obustavljen je saobraćaj na putnim pravcima Blagaj- 
Japra-Volar u mjestu Vitasovci i Blagaj-Radomirovac, te Urije-Šuća, u Ulici Meše Selimovića i Tukovi-Volar. 
Saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom na dionici regionalnog puta Lopare /Mačkovac/-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića. 
Saobraćaj je, zbog aktiviranog klizišta, potpuno obustavljen na regionalnom putu Karan-Novi Grad, u mjestu Rakovac. 
Saobraćaj je zbog snježnih smetova obustavljen na regionalnom putu Kifino Selo-Ulog-Klanci preko prevoja Morine. 
Na dionici magistralnog puta Klašnice-Prnjavor, u mjestu Hrvaćani, na ukrštanju magistralnog puta sa auto-putem u zoni vijadukta Crkvište, zbog izgradnje auto-puta, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu zaobilaznicu u neposrednoj blizini. 
Zbog sanacije, saobraćaj je potpuno obustavljen za sve kategorije vozila na dionici magistralnog puta Bijeljina-Glavičice /ulice 27. marta i Srpske vojske u Bijeljini/. Putnička vozila preusmjeravaju se na gradske ulice, a saobraćaj teretnih vozila odvija se isključivo obilaznicom. 
U toku su radovi na dionici magistralnog puta Lončari-Brčko jedan i Brčko dva -Donja Bukovica, zbog čega je saobraćaj preusmjeren na obilazni put sa desne strane iz prvca Brčkog. 
Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. 
U Federaciji BiH niska temperatura pogoduje formiranju poledice na svim vlažnim lokalitetima, a posebno na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. 
Zaostalog snijega mjestimično ima na putevima preko prevoja, posebno na putevima Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Sarajevo-Olovo-Kladanj i Livno-Šuica-Kupres. 
Na brojnim dionicama povećana je opasnost od odrona, naročito na putevima Bihać-Bosanska Krupa, Konjic-Mostar, Jajce-Crna Rijeka i Bugojno-Novi Travnik. 
Na auto-putu A-1, dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. 
Zbog sanacionih radova na vijaduktu Briješće na magistralnom putu Rajlovac-Stup saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na kružni tok u Ulici Safeta Zajke. 
Na graničnim prelazima jutros nema dužih zadržavanja.

Tagovi: