Derventa: Konferencija ''Brendiranje domaćih proizvoda - Naše je bolje''

''Naše je bolje'', naziv je konferencije održane u Derventi na kojoj je razgovarano o brendiranju domaćih proizvoda. Organizator je Ministarstvo trgovine i turizma koje promoviše ulogu brenda i značaj brendiranja.
Sportska oprema, koju će na mindijalu nositi fudbalske sudije, samo je jedan od prepoznatljivih brendova koji potiče iz Republike Srpske, odnosno Dervente. Da bi nešto postalo brend, kažu privrednici, nije dovoljan samo sertifikata, već i uporan i kvalitetan rad.
Radovan Pazurević iz preduzeća za proizvodnju obuće “Sanino“ Derventa, da se kod potrošača mora stvoriti svijest da se kupovinom domaćeg proizvoda jača domaća privreda i ekonomska moć.
Načelnik opštine Derventa Milorad Simić istakao je da je ova lokalna zajednica prepoznatljiva u Republici Srpskoj i da ostvaruje više od 10 odsto ukupnog izvoza Srpske.
"Imamo 350 miliona KM izvoza i 240 miliona KM uvoza. Uvijek mi je žao što ne znamo da cijenimo svoje proizvode i zato sam zadovoljan sloganom `Naše je bolje`", kaže Simić.
U Srpskoj ima mnogo brendiranih proizvoda kao što su "Vivia", "Nektar pivo", ajvar proizvođača "Vitaminka", te turističke destinacije poput Јahornine i Banje Vrućice kod Teslića. Veći troškovi i nelojalna konkurencija, samo su neki od problema koji prate rad brendiranih preduzeća, kažu u Privrednoj komori.
Kako do brenda i kakav je značaj brendiranja privrednicima pokušava da približi resorno ministarstvo.
"Pričom o rebrendiranju smo mnogim privrednicima pomogli tako što su određene proizvode, koji su imali malu kupovnu moć, poboljšali novim dizajnom. Oni su postigli veću kupovnu moć i izvoz tih proizvoda", istakla je Dušanka Tegeltija, pomoćnica ministra trgovine i turizma.
Veliki potencijali kod nas su proizvodnja hrane i pića. Međutim, još nijedan proizvod nije pod zaštitom geografskog porijekla.
RTRS

Tagovi: