Sava u porastu, poplavljena područja kod Gradiške i Srpca

Vodostaj rijeke Save u Gradišci je prešao kotu vanredne odbrane od poplava za 85 centimetara, a u Srpcu redovne odbrane od poplava za 66 centimetara, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Sava je tom području izlila na nebranjeno područje i poljoprivredno zemljište u selima Bitrica i Gašnica. Problem predstavljaju i podzemne vode u pojedinim gradiškim naseljima te klizišta u Potkozarju.

Ova rijeka je na području Gradiške najviši vodostaj imala davne 1947. godine, čak 855 cm.

Na hidrološkoj stanici Srbac Sava je takođe prešla kotu redovne odbrane od poplava za 66 cm i vodostaj je jutros iznosio 926 cm.

U naselju Bajinci kod Srbca ugroženo je oko desetak kuća, a već je poplavljeno nekoliko hiljada hekatara poljoprivrednog zemljišta, te crkva i groblje.

Podaci Hidrometeorološkog zavoda RS pokazuju da je u Novom Gradu rijeka Una prešla kotu redovne odbrane od poplava za 19 cm i vodostaj je jutros iznosio 469 cm.

U Prijedoru je rijeka Sana prešla kotu redovne odbrane od poplava za sedam cm i vodostaj iznosi 427 cm.

Usljed obilnih padavina u posljednja 24 sata u sjevernim i zapadnim dijelovim RS-a u toku je porast vodotoka na slivu Une, Sane, Vrbanje i Vrbasa, te se može očekivati njihov dalji rast.

 

Tagovi: