U riziku od morbila i vakcinisane osobe

Velika je šansa da će u Srpskoj još biti slučajeva zaraze morbilama, a u najvećem riziku su nevakcinisane osobe koje su bile u kontaktu sa oboljelima.

Na ovo upozoravaju iz Instituta za javno zdravstvo RS, naglasivši da su morbile veoma zarazno oboljenje, te da, kad se javi epidemija među nevakcinisanom populacijom, raste rizik od oboljevanja i manjeg broja vakcinisanih građana.

Podsjetimo,  u Istočnom Sarajevu na području grada proglašena epidemija malih boginja, nakon što su registrovana još tri slučaja zaraze.

Prije toga, odnosno početkom marta, na području Istočne Ilidže zabilježen je prvi slučaj zaraze, a riječ je o mladiću starom 25 godina koji radi u ugostiteljstvu i koji nije vakcinisan. U to vrijeme zabilježen je još jedan slučaj zaraze kod jednogodišnjeg djeteta sa područja Vlasenice koje je, zbog zdravstvenih problema, sredinom februara boravilo u Kliničkom centru u Beogradu.

Kako saznajemo, od tri novozaražena iz Istočnog Sarajeva, dva pacijenta su u srodstvu i povezani su sa pacijentom koji je ranije obolio. Riječ je o osobama ženskog pola, od kojih jedna nije vakcinisana, dok je za druge dvije nepoznat vakcinalni status.

"Prema podacima kojima raspolažemo, jedna pacijentkinja, koja se tretira kao pojedinačni slučaj, u proteklih 15 dana boravila je na Zlatiboru. Pretpostavljamo da je tamo došla u kontakt sa nekim ko je zaražen", kaže portparol IJZ Milka Mrđa.

Dodaje da su svi oboljeli, kao i njihove porodice i ljudi iz ustanova u kojima su boravili, stavljeni pod epidemiološki nadzor.

"To podrazumijeva stalno sistematsko prikupljanje podataka o zaraznim bolestima, faktorima koji doprinose njihovom nastanku i prenošenju, efektima mjera za njihovo sprečavanje i suzbijanje. Kad su u pitanju morbili, epidemija se prijavljuje kada se pojave dva ili više povezanih slučajeva oboljevanja", naglašava Mrđa.

Iz IJZ su potvrdili da su još tri pacijenta pozitivna na virus morbila, te da je riječ o pacijentima koji su rođeni 2016, 1993. i 1992. godine, koji su iz Istočnog Sarajeva.

Naglasili su da je neophodna provjera vakcinalnog statusa djece i omladine prema obaveznom kalendaru.

"Potrebno je da svi koji nisu vakcinisani ili su nepotpuno vakcinisani, prime MRP vakcinu u vakcinalnim centrima pripadajućih domova zdravlja u RS", apelovali su iz ovog instituta.

Riječ je o vakcini koja štiti od morbila, rubeole i zaušnjaka, a riječ je o bolestima koje izazivaju virusi, pa protiv njih nema efikasnog lijeka. Ova oboljenja u određenom broju slučajeva mogu izazvati vrlo teške posljedice kod oboljelih.

Male boginje su oboljenje koje se veoma lako prenosi i koje u uobičajenom kliničkom toku ne izazivaju velike problem. Međutim, može da se desi da u dva do tri slučaja na hiljadu oboljelih lica dođe do smrtnog ishoda. Male boginje mogu dovesti do upale pluća i mozga, sljepila, pa čak i do smrtnog ishoda. Kod morbila je problem što nevakcinisana deca imaju 35 puta veću vjerovatnoću da obole, u odnosu na njihove vakcinisane vršnjake.

Zanimljivo je da je, na primjer, u Bijeljini obuhvat vakcinacijom za samo nekoliko mjeseci skočio sa 55 na preko 90 odsto, što je rezultat kampanje koju je pokrenuo Dom zdravlja. Iz ove ustanove su u novembru počeli da upućuje pozive roditeljima koji nisu doveli svoju djecu na vakcinaciju, a rezultat toga je 1.600 vakcinisane djece u samo četiri mjeseca.

Međutim, iz IZJ poručuju da, sve dok obuhvat ne bude 95 odsto i više, postoji mogućnost za pojavu epidemija pomenutih bolesti.

Građani koji nisu vakcinisani protiv malih boginja trebalo bi da to urade što prije, a MMR vakcinu mogu da prime svi, bez obzira na starosnu dob. Ljekari naglašavaju da je, ipak, to najbolje uraditi po kalendaru vakcinacije- prvu dozu sa navršenih godinu dana, a drugu u predškolskom uzrastu, ali da se vakcinacijom imunitet stiče i kod osoba koje su starije. Situacija u Srbiji, u kojoj su morbili odnijeli 11 života, sasvim je dovoljan razlog da shvatimo da od vakcinacije ne treba bježati, upozoravaju ljekari.

srpskainfo.com

Tagovi: