Kako je u selu bez Bošnjaka Salkić dobio 199, a Tadić samo jedan glas?!

Na prethodnim opštim izborima u Republici Srpskoj, trenutni potpredsjednik Ramiz Salkić osvojio je 199 glasova u selu bez ijednog Bošnjaka!

Možda ovo ne bi bilo ništa čudno u jednom građanskom društvu, ali u BiH u kojoj sve počiva na nacionalnom principu je ravno nemogućem. Osim ako imaš pomoć među članovima biračkog odbora.

Naime, prije tri godine Salkić je u gradiškom selu Romanovci osvojio nevjerovatnih 199 glasova, čak 198 više od Ognjena Tadića, tadašnjeg SDS-ovog kandidata za predsjednika, koji je prema zvaničnim podacima dobio naklonost samo jednog birača.

Kako mu je to uspjelo u selu u kojem je prije rata živio jedan, a danas ni jedan Bošnjak, za mnoge je misterija. Inače, ovaj slučaj je komentarisao i sam Tadić i to najviše zbog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH kojim bi se spriječile prevare na izborima.

"Evo i sada, više od tri godine od izbora održanih 2014. godine moji prijatelji ne mogu da se pomire sa pitanjem da li su ti izbori pokradeni i tragaju za dokazima. Dokaz koji se nalazi na ovoj slici je iz potpuno srpskog mjesta Romanovci, opština Gradiška. Birački odbor kontrolisan od strane SNSD-a je jednostavno moje glasove upisao Ramizu Salkiću, a meni upisao samo jedan glas. Tako sam samo na ovom biračkom mjestu ostao bez 198 glasova. Znali smo za ove radnje i privolili Izbornu komisiju da ponovi brojanje na desetak mjesta, gdje su meni upisali nula glasova, a Salkiću prepisali moju pobjedu. Ovo iz Romanovaca, i Bog zna gdje još, nam je promaklo. Zbog toga ću glasati u Domu naroda za skeniranje glasačkih listića",  poručio je Tadić.

Romanovci, rezultati izbora 2014. godine

Inače, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je po hitnom postupku prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH. Time se predviđa skeniranje glasačkih listića radi utvrđivanja izbornih rezultata.

U obrazloženju predloženog zakona navodi se da ručno brojanje glasova, uz sporan kredibilitet i stručnost, otvara širok spektar manipulacija čime se dovode u pitanje volja birača i pravičnost izbornih rezultata, a time i samih izbora.

Ovaj prijedlog izmjena Izbornog zakona upućen je u Dom naroda parlamenta BiH.

SrpskaCafe

Tagovi: