Proglašeni pobjednici konkursa ''Nije faca ko hejt baca''

Danas su u JU NUB RS proglašeni pobjednici konkursa ''Nije faca ko hejt baca'' i uručene nagrade nagrađenim timovima.

Tročlani stručni žiri (Ljubiša Savanović, glumac Narodnog pozorišta, Dušica Ilić, profesorica razredne nastave, Tanja Supar-Trifunović, književnica) vrijedno je radio i iz velikog broja odličnih radova izdvojio pobjedničke:

1.Prva osnovna škola, Velika Kladuša – video-rad. 

Prvonagrađeni kratki film kazuje nam priču o dječaku koji ima Daunov sindrom iz perspektive koja prati misaoni tok njegove majke i njenih strepnji kako će se njen sin, nakon nekoliko promjena mjesta boravka, uklopiti u novu sredinu. Riječ je o veoma zrelom i nadahnutom radu baziranom na empatiji prema prijatelju koji emotivno, ali vrlo promišljeno postavlja pitanja o životu, nasilju u porodici, problemima djece sa posebnim potrebama, kao i o našem odnosu prema njima. Pitanja koja su postavljena u ovom filmu predstavljaju suštinu međuljudskih odnosa i pozivaju na razumijevanje i empatiju prema drugima i drugačijima. Velika snaga ovog filma je u dječijoj i čistoj iskrenosti.

2.OŠ „Dositej Obradović“, Doboj – video-rad

Drugonagrađeni kolaž film, koristeći veoma zanimljivu tehniku na moderan i upečatljiv način prikazuje čitavu paletu ponašanja i reakcija ilustrujući kroz konkretne primjere šta je to nasilje i neprihvatljivo ponašanje i kako se istom djelotvorno suprotstaviti. Film je interesantan i edukativan. Od svih pristiglih radova najuspijelije je predstavio samu srž ideje konkursa, te je prikazao na vrlo orginalan i kreativan način.

3.OŠ „Jovan Dučić“, Banja Luka, strip

Trećenagrađeni rad je strip koji se od ostalih radova izdvojio orginalnošću i teksta i crteža jer je na neobičan i hrabar način predstavio što znači drugarstvo u teškim i potresnim momentima života i krizama kroz koje se suočavamo tokom odrastanja. Crteži i tekst su dobro ukombinovani i slobodno možemo reći da rad nadilazi dječiji rad i da se radi o jednoj uspjeloj strip noveli.

Kako je na konkurs pristiglo jako puno radova među kojima je bilo teško izdvojiti najbolje, žiri je predložio a kompanija Mikrofin prihvatila da budu dodjeljene i specijalne nagrade u sljedećim kategorijama:

– Za najbolji umjetnički dojam – OŠ „Kulin Ban“, Visoko – literarni rad
– Za najbolji humor i satiru - OŠ „Nikola Tesla“, Prnjavor – video-rad
– Za najbolju inicijativu – OŠ „Cazin“, Cazin – inicijativa
- Za najljepši primjer drugarstva - Škola za odgoj i rehabilitaciju osoba s poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju, Zenica
- Za najorginalnije muzičke radove OŠ „Ivan Goran Kovačić“, Banja Luka – rep pjesma
- OŠ „Ćirilo i Metodije“, Prijedor – rep pjesma

Tagovi: