Potpisan Sporazum o grantu EU za izgradnju prekograničnog mosta u Gradiški

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine, Mateo Rivelini, šef Odeljenja za kreditno poslovanje Evropske investicione banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan, i Branko Červiz pravni savjetnik EIB danas su u Banjaluci potpisali Sporazum o investicijskom grantu za izgradnju prekograničnog mosta u Gradišci.

U pitanju je grant Evropske unije (EU) u vrijednosti od 6,8 milliona evra, kojim će sufinansirati izgradnju prekograničnog mosta na rijeci Savi između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Projekat je dio velike infrastrukturne investicije u Gradišci koja uključuje izgradnju prekograničnog prelaza na dionici puta Banjaluka – Gradiška, izgradnju prekograničnog mosta na rijeci Savi između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i dionicu autoputa Banjaluka – Gradiška.

Projekat predstavlja važan korak ka integraciji regije Zapadnog Balkana u kontekstu Agende povezivanja (Conectivity Agenda) i u skladu je sa novom Strategijom EU za Zapadni Balkan. Danas je potpisan i Ugovor o finansiranju autoputa Banjaluka – Doboj B u iznosu od 47 miliona evra, a osim Rivellinija i Bevande, ovaj ugovor su potpisali i Zoran Tegeltija, ministar finasija RS i Marko Mitrović, izvršni direktor za finansijske poslove preduzeća “Autoputevi” RS.

Gužve u Gradiški

Gužve u Gradiški

Svečanom potpisivanju u administarativnom centru Vlade RS prisustvovao je i ambasador Lars-Gunar Vigemark, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH.

"Danas je dobar dan za BiH i EU jer pravimo još jedan korak jedni prema drugima. Napokon počinjemo graditi novi most u Gradišci. Izuzetno mi je drago što će EU dati gotovo sedam miliona evra za ovaj projekat", rekao je on.

Naglasio je da je ovo dobar dan i za RS i opštinu Gradiška, koja će imati mnogo koristi od novog mosta i bolje povezanosti, naročito jer saobraćaj više neće ići kroz centar nego tri kilometra od jezgra grada. Dodao je da će se otvoriti 300 novih radnih mjesta, a da će ovo biti efikasniji i djelotvorniji granični prelaz.

"To će zahtjevati dalji rad i saradnju BiH i Hrvatske kako bi prelaz bio što sigurniji. Nadam se da će to biti jedan od najvažnijih graničnih prelaza prema EU. Očekuje se da će za desetak godina dnevni prelaz na ovom prelazu iznositi 28.000 vozila dnevno", rekao je Vigemark.

Istakao je da će most povezati zemlju sa susedima i biti dio infrastrukturnih projekata na koje se Evropska unija obavezala, a koji će dosezati milijardu evra.

"Kada je u pitanju grant, htio bih da naglasim da su to bespovratna sredstva EU, a EIB će da kanališe i prati svrsishodnu upotrebu. Što se tiče projekta autoputa Banjaluka – Doboj, finansiramo ga s još 47 miliona evra. Ponosan sam što doprinosimo izgradnji osnovne infrastrukture", rekao je Rivelini.

Dodao je da banka ostaje opredeljena da obezbeđuje sredstva za izgradnju infrastrukture.

Tagovi: