Poplave zaustavile saobraćaj

U Republici Srpskoj ovog jutra kolovozi su većinom vlažni i mjestimično mokri, dok je zbog izlivanja rijeke Une za sve kategorije vozila potpuno obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Kozarska Dubica-Kostajnica u mjestu Vrijoci.
Saobraćaj se na tom području odvija alternativnim pravcima, saopšteno je iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske. 
Zbog slijeganja kolovoza na pločastom propustu regionalnog puta Moštanica-Kozarska Dubica dva u mjestu Božići, saobraćaj je obustavljen i postavljena je vertikalna signalizacija. 
Vozačima iz AMS skreću pažnju na mogućnost odrona zemlje ili kamenja na kolovoz na svim dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina i izdvajaju pravce Karanovac-Kneževo-Ugar, Karanovac-Crna Rijeka-Mrkonjić Grad, Sarajevo-Foča, Foča-Šćepan Polje, Zvornik-Konjević Polje, Karakaj-Caparde, Višegrad–Ustiprača-Rogatica i Višegrad-Brodar-Rudo. 
Na dionici magistrlanog puta Klašnice-Prnjavor u mjestu Hrvaćani, na ukrštanju magistralnog puta sa auto-putem u zoni vijadukta Crkvište, zbog izgradnje auto-puta, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu zaobilaznicu u neposrednoj blizini. 
Zbog izgradnje kružne raskrsnice u Prnjavoru, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu Klašnice jedan-Prnjavor-Gornja Vijaka. 
S ciljem bezbjednog odvijanja saobraćaja na autoputu "9. januar" Prnjavor-Doboj, uspostavljen je poseban režim saobraćaja u području petlji "Prnjavor" i "Johovac". 
Zbog sanacionih radova saobraćaj je potpuno obustavljen za sve kategorije vozila na dionici magistralnog puta Bijeljina-Glavičice u ulicama 27. marta i Srpske vojske u Bijeljini. 
Putnička vozila preusmjeravaju se na gradske ulice, a saobraćaj teretnih vozila odvija se isključivo obilaznicom. 
U toku su radovi na dionici magistralnog puta Lončari-granica Republike Srpske/Brčko distrikta /Brčko jedan/ i granica Republike Srpske/Brčko distrikta /Brčko dva/-Donja Bukovica, zbog čega je saobraćaj preusmjeren na obilazni put sa desne strane iz prvca Brčkog. 
Zbog aktiviranih klizišta jednom trakom naizmjenično saobraća se na magistralnom putu Mrkonjić Grad-Ključ u mjestu Dragoraj, dok se saobraćaj odvija usporeno na magistralnom putu Banjaluka-Jajce, na lokalitetu Srpskih Toplica. 
I dalje je zbog klizišta potpuno obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Karan-Novi Grad, a postavljena je vertikalna saobraćajna signalizacija i fizičke prepreke. 
U toku je izgradnja vodovoda na području naselja Šnjegotina, opština Čelinac, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja na dionici regionalnog puta Ukrina-Klupe. 
Jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na dionici regionalnog puta Obudovac dva-Lončari. 
Zbog aktiviranih klizišta saobraćaj se odvija naizmjenično jednom kolovoznom trakom na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo, na dionici Ukrina-Gornja Vijaka i Bratunac-Drinjača. 
U toku su radovi na izgradnji novog mosta preko rijeke Zovidolke, na regionalnom putu Nevesinje-Berkovići u mjestu Zovi Do. 
Saobraćaj se odvija jednosmjerno, preko privremeno izgrađenog mosta u neposrednoj blizini i regulisan je privremenom signalizacijom. 
Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila i dalje je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo. 
Zbog izlivanja rijeke Sane u prekidu je odvijanje saobraćaja na lokalnim putevima Blagaj-Radomirovac i Blagaj-Vitasovci. 
Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/ zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. 
Počela je preventivna kampanja pod nazivom "Osvjetlaj obraz domaćine! Označi traktor žutim rotacionim svjetlom", koja će trajati do kraja marta, a sprovodi je AMS Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i lokalnim zajednicama. 
Kampanjom se želi uticati na promjenu stavova kod vozača traktora kako bi na putu učestvovali sa tehnički ispravnim traktorom, čistim i ispravnim svjetlosno-signalnim uređajima, koristili žuto rotaciono svjetlo, bezbjedno prevozili lica i teret na traktorskoj prikolici. 
Danas u 10.00 časova, na parkingu iza Doma zdravlja u Istočnom Sarajevu u Ulici Stefana Nemanje jedan biće organizovana podjela žutih rotacionih svjetala i svjetloodbojnih traka vlasnicima traktora sa ovog područja. 
Poslije toga za vozače traktora biće održano savjetodavno predavanje u sali Skupštine grada Istočno Sarajevo, gdje će im biti podijeljeni i preventivni materijali. 
U toku je i tradicionalna republička kampanja "Vozači, škola je za nas, oprez je za vas", a AMS Republike Srpske poziva vozače da voze oprezno u zonama osnovnih i srednjih škola, te da obrate posebnu pažnju na đake koji se kreću duž kolovoza. 
U toku je i republička preventivna kampanja "Budi vidljiv, ne budi figura" koju sprovodi AMS Republike Srpske i Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, a osnovna poruka kampanje jeste vidljivost pješaka. 
I na području Federacije BiH učestali su odroni zemlje ili kamenja na kolovoz, posebno na dionicama Bihać-Bosanska Krupa, Konjic-Mostar i Bugojno-Novi Travnik. 
Na dionici auto-puta Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. 
U terminu od 7.30 do 17.00 časova izvode se radovi na rekonstrukciji rasvjete u tunelu Jajce dva na magistralnom putu. Za vrijeme izvođenja radova saobraća se naizmjenično jednom trakom. 
Jednom trakom saobraća se i na magistralnom putu Resanovci-Drvar zbog urušavanja potpornog zida. 
Na graničnim prelazima u BiH jutros nema dužih čekanja.

Tagovi: