Nikola prvi put u 17 godina komunicira sa okolinom

Nikola Šainović iz Dervente dobio je danas pomagalo zahvaljujući kojem je ovom 17-godišnjem mladiću oboljelom od cerebralne paralize prvi put u životu omogućena komunikacija sa okolinom.

Uređaj "Tobi komunikator" koji je dobio Nikola je prvi takve vrste u Republici Srpskoj, a mladiću će omogućiti da pomoću softvera i računara komunicira sa drugim ljudima. Do sada se Nikola sa okolinom sporazumijevao neverbalno, pokretima očiju.

"Od sada Nikola će moći to da uradi pismenim i usmenim putem, što će pomoći i u njegovom školovanju. Ovaj aparat uspostavlja kontakt sa njegovim očima i na taj način Nikola upravlja računarom", pojasnio je direktor Centra za djecu i omladinu sa smetnajma u razvoju ''Budućnost'' Vladan Popović.

Dodjelom aparata završena je i humanitarna akcija pokrenuta u oktobru prošle godine, u kojoj su lokalna zajednica, građani Dervente, privrednici i članovi italijanske organizacije Pinerolo, prikupili 12.000 maraka potrebnih za nabavku ovog sredstva, piše Derventa cafe.

Nikolin otac Nenad zahvalio se donatorima i svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli provođenju ove akcije, a posebno lokalnoj zajednici.

"Nikola je sa svojom učiteljicom već počeo da uči i da napreduje u školovanju i komunikaciji. Presrećni smo jer su brojni privrednici i sugrađani prepoznali našu veliku želju da Nikoli pružimo mogućnost da ima kvalitetniji život. Svim licima sa invaliditetom treba posvetiti posebnu pažnju jer oni nisu manje vrijedni, već naprotiv, rekao je Nenad Šainović, inače policajac, koji je prošle godine ranjen prilikom hapšenja prestupnika.

Majka Radmila, u svom emotivnom govoru, istakla je da je nabavkom aparata za Nikolu prekinuto 17 godina tišine, te da će sada moći da nadoknade puno toga što su propustili.

Načelnik opštine Milorad Simić je izrazio zadovoljstvo jer je na ovaj način, zahvaljujući tehnologiji i zajedničkim djelovanjem zajednice, omogućeno Nikoli da se izrazi, te ponovo istakao spremnost opštine da pomogne i u drugim slučajevima.

Svečanost na kojoj je Nikoli uručen aparat organizovana je danas u Centru za djecu i omladinu sa smetnajma u razvoju ''Budućnost'' gdje ovaj mladić pohađa nastavu.

Svečanost je izvođenjem dvije muzičke numere uveličala i Violeta Pećić, nastavnik muzičke kulture u centru „Budućnost“.

Derventa cafe

 

Tagovi: