Vrijedan istorijski mozaik Mile Vidičevića iz Dervente

Elektrotehničar Mile Vidičević iz Dervente stalno uvećava kolekciju predmeta koji svjedoče o prošlosti njegovog kraja i okoline.

Austrugarska, srpska, hrvatska, jugoslovenska i druga odlikovanja, amblemi njemačkih, srpskih, partizanskih i drugih vojnih formacija, oznake planinara, mornara, ferijalaca, vatrogasaca, medicinara, humanitarnih organizacija, Crvenog Krsta, „Merhameta”, „Karitasa”, stare fotografije znanih i neznanih čine samo dio Miline zbirke gdje važno mjesto zauzima i stari novac.

"Amblemi i odlikovanja, što se može zaključiti na prvi pogled, takođe su mi važni i mnogo sam ih sakupio. Posjedujem zvijezdu petokraku i nacistički krst, simbole koji su za nas obilježje sukobljenih strana Drugog svjetskog rata. U mojoj kolekciji je i Spomenica domovinskog rata iz Hrvatske koju sam, za sitniš, kupio na sajmu kolekcionara", ispričao je Vidičević koji ne zna kome je ova spomenica prvobitno pripadala i zbog čega se njen vlasnik odrekao visokog državnog odlikovanja Hrvatske.

Ipak, posebno poglavlje u njegovoj kolekciji čine stare fotografije.

"One su crno-bijele pa čak i žute, sa vidnim tragovina minulog vremena. Na njima su važni trenuci istorije, ponajviše srpske iz perioda kraljevine Jugoslavije, balkanskih ratova, solunskog fronta, srpske golgote u ustaškim i njemačkim logorima, duhovnog života…, predstavlja ovaj Dervenćanin svoju kolekciju trudeći se da važno ne zaboravi, da ne promakne njegovoj želji i namjeri da pokaže vrijedne i znamenite eksponate, da ukaže na značaj svoje zbirke.

"Mnoge fotografije i istorijske dokumente sakupio sam kojekuda, dobio ili kupio, pronašao na zapuštenim tavanima, podrumima, dobio od sugrađana kojima njihove uspomene ne predstavljaju mnogo, a meni koriste i znače, smatram ih za vrijedne", navodi ovaj bivši vozač kamiona koji je nedavno ostao bez posla te se, sticajem takvih okolnosti, može posvetiti svojoj kolekcionarskoj ljubavi.

Kaže da mu ova aktivnost čuva mentalno zdravlje i da tako bar na kratko potiskuje iz misli sumornu svakodnevicu.

"Među najdražim fotografijama je vjenčanje nepoznatog oficira kraljevine Jugoslavije i crkveni dokument iz 1888. godine sa potpisom episkopa temišvarskog, a kasnije srpskog patrijarha Georgija", kaže Vidičević pokazujući mnoštvo dokumenata koji njegovu zbirku čine jedinstvenom u Derventi.

Zanimljiv je i dokument iz 1937. godine, priznanica za prilog listu „Četnik” kojem je 30 dinara pridario Zarije Boskić iz Dervente.

"Posjedujem i dokumente koji potvrđuju darežljivost Srba iz naših krajeva koji su pomagali izgradnju spomenika Kralju Petru po principu jedan dinar jedna cigla, priča Vidićević, opisujući svoje eksponate za koje na izložbama, kao nedavno u Gradiški, vlada veliko interesovanje i budi znatiželja.

Izložba „Denariusa”
U organizaciji Udruženja „Denarius“ u gradiškom „Kulturnom centru” održan je 13. sajam kolekcionarstva i antikviteta “Denarius 2018“ koji je okupio 25 izlagača iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Federacije BiH.

"Izložili smo predmete iz doba antike te iz savremenog doba, zbirke starog novca, starih dokumenata, poštanskih markica, starog oružja i uniformi, knjige kao i druge kolekcionarske predmete, istakao je Alen Mešić, predsjednik Društva „Denarius“ koje je osnovano prije šest godina.

Blic

Tagovi: