Veterinarka Mirjana Gazija dvije godine brine o životinjama Sočanice i okoline

Četvero mladih mladih Sokočana, defektologa Bojana Radovića, stomatologa Vukašina Beatovića, veterinarku Mirjanu Gaziju i fudbalera Aleksandara Kovača, životni i profesionalni put doveo je upravo u naš grad. 

Već dvije godine, od kako se zaposlila u derventskoj veterinarskoj ambulanti “Đokić”, o životinjama u Sočanici i okolini brine veterinarka Mirjana Gazija iz Sokolca. Odlazak od kuće zbog posla smatra logičnim slijedom događaja, a bavljenje poslom koji voli, rad sa životinjama i njihovo liječenje, smanjuje nostalgiju za rodnim mjestom.

"Dvije godine sam tu i zadovoljna sam. Radim posao koji volim, stekla sam prijatelje, kako među mještanima, tako i među radnim kolegama. Voljela bih se vratiti u Sokolac, ako bude posla, ili još bolje, da se podijelim i budem na oba mjesta", kroz šalu će Mirjana, kod koje ipak postoji nezaobilazna doza nostalgije.

Iako je ambulanta, zbog potreba na terenu, uglavnom orijentisana na liječenje velikih životinja, Mirjana i njene kolege s vremena na vrijeme liječe i pse i mačke, ne zapostavljajući tako praksu rada s malim životinjama. Međutim, svaka životinja zahtijeva posebnu pažnju i svaka je izazov na svoj način.

S kojom god životinjom da radi, kaže, bitno je da im se pristupa sa puno pažnje.

"Od djetinjstva sam htjela pomagati životinjama i zbog toga sam upisala Veterinarski fakultet, na kojem sam diplomirala 2015. godine. Najveće zadovoljstvo u ovom poslu su intervencije kojima odmah olakšavam životinjama. Bez obzira da li je riječ o otežanom prašenju životinja ili vađenje zaglavljene kosti psima, zadovoljstvo je pomoći i ublažiti ili otkloniti bol životinja. To je poseban osjećaj i svakako uživam u tim momentima", priča Mirjana.

Mirjana je inače vegetarijanac, pa često u šali zna reći da ona svoje pacijente ne jede.

(Derventa cafe)

Tagovi: