Derventa domaćin visoke delegacije Evropske unije

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Kaldun Sino i šef kancelarije Delegacije EU u Banjoj Luci Aleksandra Vagner razgovarali su danas sa rukovodstvom opštine Derventa, nakon čega je u hotelu ''Biser'' održana debata pod nazivom ''EU u posjeti lokalnim zajednicama'', kojoj je, pored derventskih privrednika i predstavnika drugih ustanova, prisustvovao i britanski ambasador u BiH Edvard Ferguson.

Sino je istakao da je sa velikim isčekivanjem dočekao debatu u kojoj participira više od stotinu učesnika, među kojim su i eksperti u oblasti razvoja lokalnih zajednica.

"Organizujemo ovakva dešavanja u mnogim gradovima BiH jer želimo da uključimo stanovnike lokalnih zajednica i da govorimo o tome šta process EU inegracija znači za njih, šta lokalna zajednica može uraditi u kreiranju reformi za stvaranje boljeg poslovnog okruženja, te da ohrabrimo angažman građana u procesu približavanja EU. Sa načelnikom Simićem razgovarao sam o unapređenju funkcionisanja opštinske službe, potrebnom vremenu da se dobije registracija firme i čini mi se da je ovdje sitacija dobra", izjavio je Sino, dodajući da opštine mogu dosta da nauče jedna od druge.

Ambasador Kraljevine Britanje u BiH Edvard Ferguson je rekao da je po prvi put u Derventi, te da ga raduje što će upoznati grad koji broji 2 odsto ukupne populacije Republike Srpske, a proizvodi čak 11 odsto ukupnog izvoza.

"Ovdje smo iz dva razloga, prvo, da čujemo lokalnu zajednicu i njihove probleme, i drugo, da vidimo šta međunarodna zajednica može uraditi da pomogne njihov razvoj. Britanska vlada će uložiti oko 200.000 maraka u Derventu da bi u narednih godinu dana poboljšali poslovno okruženje i pojednostavili procedure. Takve projekte provodimo duž BiH i to je donijelo rezultate u pogledu povećanja broja registrovanih subjekata", naglasio je Ferguson.

Načelnik opštine Milorad Simić istakao je da se radilo o konstruktivnom sastanku u kojem je bilo riječi o poslovnom okruženju, te da se Derventa uklapa u evropske poslovne trendove, u prilog čemu govore niska stopa nezaposlenosti i visok obim izvoza.

"Imamo veliki broj kompanija i nama fail radne snage. Posljednjem preduzeću koje je najavilo dolazak potrebno je 7 hektara zemljišta, a otvoriće pilanu, sušaru, proizvodnju parketa i peleta. Sve to je posljedica odsustva korupcije, pružena ruka, a dobar glas se prenosi na puno mjesta. Kad neko želi postati privrednik, u Derventi za jedan dan dobije rješenje, mi imamo nizak porez na nepokretnosti i sve to nam je dalo za pravo da kažemo da smo mi lideri kada je u pitanju poslovno okruženje", pojasnio je Simić, dodajući da postoje preduzeća koja imaju poteškoće, navodeći primjer Unisa, ali da je mnogo veći broj subjekata koji se razvijaju u poslovnom smislu.

Eksperti Tamara Puhovski iz Hrvatske i Tatjana Pavlović iz Srbije govorile o iskustvima ove dvije zemlje na putu evropskih integracija, načinima podrške privredi, izdavanju potrebnih dozvola, povlačenju sredstava iz evropskih fondova i drugim načinima djelovanja lokalnih zajednica u procesu EU integracija.

Direktor Agencije za razvoj opštine Tešanj Ismar Alagić iznio je iskustva o stvaranju preduzetničke infrastrukture, ljudskim i prirodnim resursima, kapitalu, tehnologiji i prirodnim resursima, konkurentnosti privrede i potrebi harmonizacije ekonomskog prostora u BiH, te stvaranju kvalifikovane radne snage.

Derventa je jedna od ukupno 15 lokalnih zajednica koja je domaćin diskusije “Lokalna zajednica prEUzima inicijativu”.

(Derventa cafe)

Tagovi: