Košarkaški savez BiH štedi na mladima

Košarkaška Liga mladih BiH ove godine gotovo sigurno neće biti igrana po ligaškom sistemu kao što je to bio slučaj prošle, već će biti organizovan završni turnir na kojem će biti poznat prvak u pionirskoj, kadetskoj i juniorskoj konkurenciji.

Košarkaški savez BiH kuburi sa dugovima iz prošle godine jer je ostao dužan sudijama i prevoznicima pa nije jasno kako će ući u novi projekat. Prema nezvaničnim najavama, takmičenje je trebalo da počne 17. februara, ali je klubovima dat rok do 23. februara da se izjasne hoće li nastupiti u ligi, a pri tome će morati da snose dio troškova. Klubovima učesnicima ponuđeno je da uđu u takmičenje, ali će sve morati sami da plaćaju jer nema finansija iz donacija već će morati sami da snose kotizaciju. Ako ne bude dovoljan broj zainteresovanih da bude igrano po ligaškom sistemu, moraće biti igrano turnirski.

Kotizacija po selekciji iznosi 500 maraka, pa bi klub koji ima tri selekcije morao da plati 1.500 KM, ali nije definisano ko će plaćati organizaciju utakmica i odlazak na gostovanja. Trener Igokee, koja je prošle godine postala šampion u juniorskoj konkurenciji, Žarko Milaković kazao je da je savez ponovo zakazao na polju organizacije.

"Nije jasno da li bi tim parama bila pokrivena stara dugovanja ili bi se plaćale stvari iz tekuće sezone. Savez je pokazao neozbiljnost i veliki broj djece ostaće bez prilike da se takmiči protiv vršnjaka iz BiH. To će dovesti do toga da djeca odu iz BiH u bolje sredine koje ima nude šansu za napredak. Ne vjerujem da će biti ligaškog takmičenja, već samo turnirski, što nije dobro rješenje", rekao je Milaković.

Kecman: Turnir ispunjenje forme

Trener juniorske ekipe Sparsa iz Sarajeva Slobodan Kecman ostao je zatečen mogućnošću da Liga bude otkazana.

"Liga mladih velika je stvar za košarku u BiH i sa većim brojem utakmica mladi košarkaši su dobijali na znanju i iskustvu koje kasnije ne mogu da nadoknade. Prošlogodišnje takmičenje bilo je pun pogodak, a ako ga ne bude ove godine, biće to veliki minus za košarku. Završni turniri su samo ispunjenje forme i neće donijeti ništa posebno", rekao je Kecman.

Glas Srpske

Tagovi: