Prijedorčanin 60 godina prima penziju

Prijedorčanin je pravo na porodičnu penziju ostvario prije skoro šest decenija i to je najduži period korištenja prava na penziju u Republici Srpskoj, potvrđeno je u Fondu PIO RS.

"Korisnik s područja regije Prijedor pravo na porodičnu penziju ostvario je 1958. godine, dok je drugi po tom kriterijumu korisnik Fonda PIO RS sa prebivalištem u FBiH, koji je pravo na porodičnu penziju ostvario 1959. godine", istakli su u Fondu.

Najduži period korištenja samostalne penzije, prema podacima Fonda PIO RS, ostvario je korisnik Fonda s adresom u Vojvodini, koji je pravo na samostalnu penziju ostvario 1967. godine.

Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS, kazao je da postoje lica koja rano idu u penziju.

"Ranije je ministar policije mogao poslati nekoga u penziju ako se naljuti na njega. Poslije građanskog rata i vojnici su išli rano u penziju, sa oko 30-35 godina", istakao je Rakulj. Očekuje da će u budućnosti biti mnogo onih koji će više od 50 godina uživati penziju. Ističe da je u drugim zemljama to mnogo drugačije jer tamo, kako objašnjava, nema političkih penzionisanja, protekcija i povlastica. Naveo je da u RS ima mnogo povlastica pa se mladi ljudi šalju u penziju koju uživaju više od 50 godina.

"Bilo je mnogo slučajeva gdje muškarac ili žena doslovno umiru, te se ožene preko noći samo da bi supružnik imao pravo na penziju pa smo tome morali stati ukraj i utvrditi određen period koji neko mora provesti u braku da bi mogao ostvariti pravo na porodičnu penziju", kaže Rakulj.

Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS, kazao je da treba pooštriti mjere za odlazak u penziju.

"Poslodavci imaju stav da uslovi za odlazak u penziju treba da budu mnogo rigidniji i da sticanje statusa penzionera treba da bude mnogo teže, a ne treba ni dozvoliti da se koriste beneficije", naglasio je Aćić.

Prema novom zakonu, osiguranik žena sa najmanje 15 godina staža ima pravo na starosnu penziju kad navrši u 2018. godini 64 godine i četiri mjeseca života, s tim da se ta granica svake godine podiže za osam mjeseci, što znači da će se žene 2019. godine izjednačiti sa muškarcima i u penziju ići sa 65 godina.

"Osiguranik sa 40 godina penzijskog staža ima pravo na starosnu penziju kad navrši u 2018. godini 57 godina i osam mjeseci života, a ova granica se na godišnjem nivou podiže za četiri mjeseca, što znači da će osiguranici iz ovog člana u penziju ići sa 58 godina", stoji u novom zakonu.

Osiguranik žena sa 35 godina staža osiguranja ima pravo na starosnu penziju kada navrši u 2018. godini 55 godina i osam mjeseci života, ali se i ova granica svake godine povećava za četiri mjeseca te će žene dogodine pravo na starosnu penziju ostvariti sa 56 godina.

"Ukoliko  korisnik  starosne  ili  invalidske  penzije  zaključi  brak  sa  navršenih  65  godina,  pravo  na  porodičnu  penziju  obezbjeđuje  se  bračnom  supružniku  pod  uslovom da je brak trajao najmanje dvije godine ili da imaju zajedničko dijete", stoji u Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Nezavisne novine

Tagovi: