Trnovo: Migranti borave u dvorištu džamije, u kafani izazivaju probleme

Stigli smo u BiH prije dvadesetak dana. Nemamo para i vrlo je teška situacija, a snalazimo se uglavnom uz pomoć mještana.

Tako priču počinje grupa Sirijaca, koja je u potrazi za boljim životom završila u naselju Delijaš, nadomak Trnova.

Tu se i nalazi azilantski centar, ali nekoliko migranata kaže da tu nisu našli smještaj, već se snalaze kako znaju i umiju, a neki su utočište našli u džamiji.

Dolazimo iz Sirije. Nemamo para kod sebe. Veliki problem je što je džamija stalno zatvorena i stalno smo u njenom dvorištu, nikada ne možemo da uđemo unutra, govore.

“Došao sam iz Sirije preko Turske, pješke. Bez para, bez karte. Išao sam mjesec dana pješke, ali imao sam velike probleme dok sam došao dovde”, rekao je jedan od njih.

Mještani kažu da bi satima mogli prepričavati iskustva sa migrantima. Najveći problem je što oni koji nemaju krov nad glavom ne biraju način da se snadju. Pa nerijetko obijaju napuštene kuće, kako bi se ugrijali i sklonili od zime Po hranu neki pjesače do obliznjih mjesta udaljih i po petnaestak kilometara, jer u naselju Delijas nemaju baš mnogo izbora.

Najbliže mjesto od cetra i u naselju Delijas je opština Trnovo gdje mještani kažu da sve više viđaju migrante, koji dolaze lokalne kafane i kupuju u obližnjim pordavnicama. Međutim, dok jedni mještani tvrde da nema nikavih problema, drugi kažu da ih i te kako ima.

Amir Imamović kaže da nije čuo da su migranti pravili haos u Trnovu, kako se to može čuti od pojedinih mještana. Navodno su prije nekoliko dana, nezadovljni što nisu dobili još jednu turu pića, pravili probleme, ali Imamović kaže da u svakom slučaju migranti trebaju pomoć opštine i države.

“Ja koliko vidim da navraćaju u posluge i granape, da nemaju dovljno hrane, jer bi tu trebala pomoći i opština federalna, međutim, ona vodi brigu, ona vodi svoju politiku i tako, a i kanton bi trebalo da pomogne, o tome se radi”, rekao je Amir Imamović iz Trnova.

Momir Regoje iz Trnova kaže da migranti jesu sve češći gosti u toj opštini. A po svemu sudeći i jedna od glavnih tema među mještanima.

“Viđamo ih prolaze ovuda po ovim kafićima piju, nekom stvaraju probleme, nekom ne stvaraju, ali ne znam šta još da kažem”, rekao je Momikr Regoje iz Trnova.

Migranti su preplavili i nekoliko sarajevskih naselja. U nekim od njih zabranjeno je snimanje u šta se uvjerila i ekipa ATV-a. U svakom slučaju priliv je sve veći, priznaju i nadležni, ali o tome bi tek trebalo ozbiljnije da razgovaraju.

ATV

Tagovi: