Na računu Fonda solidarnosti 1,7 miliona KM za liječenje djece u inostranstvu

Na računima Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, zaključno sa 14. februarom, nalazi se oko 1.745.478 KM.
Vršilac dužnosti direktora Fonda Јasminka Vučković rekla je da je Fond opravdao svoje postojanje i funkciju, stekao povjerenje i podršku javnosti, te da ima dovoljno novca za opravdane zahtjeve za liječenje djece. Ona smatra i da su se stekli takvi uslovi da nam više ne trebaju humanitarne akcije za liječenje djece.
Vučkovićeva je apelovala na sve građane da se prvo za pomoć obrate u Fond zdravstvenog osiguranja i Fond solidarnosti.
Ona kaže da je zaključno sa 16. februarom zaprimiljeno 1.158 zahtjeva za oslobađanje od plaćanja posebnog doprinosa za Fond solidarnosti, koji se obračunava u iznosu od 0,25 odsto na neto plate i koji jedan od izvora prihoda Fonda.
"To je 0,42 odsto zaposlenih, od ukupno 269.693 koji su prijavljeni na zdravstveno osiguranje u Republici Srpskoj", rekla je Vučkovićeva.
Ona je podsjetila da Fond obezbjeđuje sredstva iz budžeta Republike Srpske te opština i gradova u iznosu od 0,025 odsto, pet odsto od cijene kupljenog službenog putničkog vozila /osim vozila MUP-a Republike Srpske i zdravstvenih ustanova/, te donacija privrednih društava, preduzetnika i pojedinaca.
Vučkovićeva je najavila da će se u narednom periodu nastaviti sa traženjem više izvora finansiranja, modalitete za redovne uplate doprinosa, te uspostavljanjem saradnje sa predstavništvima u inostranstvu, vjerskim zajednicama i slično.
Ona je podsjetila da je Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu osnovan s ciljem da se za djecu do 18 godina omogući liječenje u inostranstvu, kada to nije moguće u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, niti u ustanovama izvan Republike Srpske sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ima potpisan ugovor o saradnji.
Dvodnevnu radionica za medijske radnike o funkcionisanju zdravstvenog sistema u Republici Srspkoj, koja je završena danas, organizovalo je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite. 
Tokom radionice prezentovana su ulaganja u zdravstveni sektor od 2006. do 2017. godine, govorilo se o sistemu socijalne, porodične i dječije zaštite te javnom zdravstvu u Srpskoj uopšte. 
Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da zdravstveni sistem sa svega 15 odsto utiče na zdravlje stanovnika i ukazao na potrebu da se građani moraju aktivnije uključiti za unapređenje svog zdravlja.

Tagovi: