Uspješan primjer kako uz stručnu pomoć doći do pripravničkog staža

Da bitan korak u traženju posla predstavlja kvalitetna prezentacija svojih kompetencija, znanja i vještina, pokazuju nam i uspješne priče iz derventskog Kluba za traženje posla.

Jedna takva je i ona Aleksandra Živkovića, 23-godišnjeg diplomiranog inženjera poljoprivrede za animalnu proizvodnju, koji je zahvaljujući ovoj organizaciji pri lokalnom Birou, preduzeću „Poljoprivrednik“ i Projektu sticanja radnog iskustva mladih sa visokom stručnom spremom Zavoda za zapošljavanje RS, dobio priliku da realizuje pripravnički aranžman.

Nakon sticanja diplome na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, Živković se evidentirao na Birou, gdje se upoznao sa radom Kluba za traženje posla.

"Završetkom fakulteta ostao sam bez jedinih sigurnih primanja, porodične penzije po osnovu smrti oba roditelja i opštinske stipendije, pa sam se odlučio da pokušam da se zaposlim, između ostalog, jer su master studije bile preskupe. I prije kontakta sa klubom aktivno sam tražio posao, a na njihovim seminarima sam dobio korisne savjete kako da svoje kvalitete i znanja usmjerim ka tom cilju, i najvažnije, kako da budem istrajan", prisjeća se Živković.

Kako je tokom studiranja praksu obavljao upravo u „Poljoprivredniku“, jedna od adresa na kojoj je tražio zaposlenje bilo je i ovo preduzeće.

"Praksa je bila prilika da upoznam kako izgleda rad u jednom velikom poljoprivrednom kolektivu i zapravo sam shvatio da je to jedna od rijetkih ozbiljnih firmi u kojoj se mogu baviti svojom strukom. Na taj način upoznao sam preduzeće, a i oni mene, pa su pozitivno odgovorili na moju molbu za posao", kaže mladi inženjer poljoprivrede.

Ipak, tu priči nije bio kraj. Jedan od uslova za učešće u pomenutom projektu Zavoda za zapošljavanje RS jeste i da osoba sa visokom stručnom spremom svoju diplomu stekne prije isteka javnim pozivom postavljenog roka, što kod Aleksandra nije bio slučaj.

Ipak, zahvaljujući upornosti „Poljoprivrednika“, kao i pomoći derventskog Biroa, nakon višemjesečnog isčekivanja, Aleksandar je dobio odobrenje Zavoda za zapošljavanje da potpiše ugovor i sada je već tri mjeseca pripravnik.

"Upoznao sa novom laboratorijom, u kojoj vršimo analize kvaliteta žitarica, komercijalnim poslovima, kao i funkcionisanjem jednog složenog preduzeća. Moje kolege su me prihvatile izuzetno dobro, uklopio sam se, stičem iskustvo i upoznajem se sa odgovornostima. Posle pripravničkog staža volio bih da ostanem u preduzeću i daću sve od sebe da opravdam to što su se založili za mene", zadovoljan je Živković ukazanom šansom, zbog čega se posebno zahvaljuje direktoru Zlatku Mikereviću.

Dervetski Klub za traženje posla kroz brojke

Tokom 2017. godine u derventskom Klubu za tražnje posla formirano je 12 grupa sa ukupno 92 člana, od kojih su 40 muškarci, a 52 žene. Od tog broja, 38 ih je zaposleno i brisano sa evidencije, dok je drugi oblik radnog angažovanja pronašlo njih 9, bilo preko omladinske zadruge ili kroz volontiranje, podaci su derventskog Kluba za traženje posla.

Derventa cafe

Tagovi: