Prikazan Lajšićev film o herojstvu majora Tepića

U Derventi je večeras prikazan dokumentarni film ''Nebo nad Bjelovarom'' autora Nedeljka Lajšića, posvećen narodnom heroju majoru Milanu Tepiću i vojniku Stojadinu Mirkoviću koji su poginuli u Bjelovaru u septembru 1991. godine.
Lajšić je istakao da je film "Nebo nad Bjelovarom" dug prema heroju Milanu Tepiću i da će svjedočiti o njegovom djelu.

On je dodao da je film rađen u produkciji porodica zarobljenih i nestalih grada Prijedora, te podsjetio da je prva projekcija bila u beogradskom Domu ЈNA, a potom na Vojnoj akademiji u Beogradu.

Lajšić kaže da je film u Republici Srpskoj i Srbiji do sada prikazan u 15 gradova.

"Djelo i veličinu majora Tepića pokazuju najbolje u filmu dvojica sagovornika, ljudi koji nisu pripadnici ЈNA i druge su nacionalnosti, ali sa poštovanjem govore o njegovom patriotizmu i o tome kako je časno branio svoju zemlju", rekao je Lajšić.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Derventa Čedo Vujičić rekao je da se film prikazuje povodom obilježavanja 14. februara - Dana boraca i Prvog srpskog ustanaka.

Projekciju filma organizovali su Boračka organizacija Dervente i Centar za kulturu Derventa.

Major ЈNA Milan Tepić iz Komlenca u Kozarskoj Dubici poginuo je 29. septembra 1991. godine u bjelovarskoj kasarni na Bedeniku, nakon što je digao u vazduh vojno skladište i sebe, ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike.

Sa njim je poginuo i vojnik Stojadin Mirković koji je odbio Tepićevo naređenje da se povuče sa ostalim vojnicima.

Tagovi: