''Flutete'' učenicima ''Budućnosti'' priredile koncert

U okviru projekta kulturne decentralizacije, kvartet flauta ''Flutete'' iz Banjaluke ove godine pripremio seriju od šest koncerata, a jedan od njih održan je danas u Centru za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju ''Budućnost''.

Na konkursu koji je raspisalo Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske jedan od uslova bio je i uključenost osjetljivih grupa i lica sa posebnim potrebama u realizaciju programskih aktivnosti.

"Prije izvjesnog vremena, Sunčica Lončar, članica ovog kvarteta, kontaktirala me kao nastavnicu muzičke kulture u Centru 'Budućnost', predloživši da naša ustanova bude jedan od domaćina. Naravno, rado smo prihvatili tu ideju i tako sam preuzela ulogu jednog od koordinatora u ovom projektu. Zajednički smo dogovarali pripremne aktivnosti koje su prethodile samom koncertu", kaže Violeta Pećić, nastavnica muzičke kulture u ovoj ustanovi.

Priprema jednog ovakvog koncerta ima svoje specifičnosti – vodilo se računa o izboru i redoslijedu kompozicija, obazrivo se osmislio prikladan narativni dio programa i način na koji se obraća publici. Za učenike “Budućnosti” odštampali je program na Brajevom pismu, kako bi imali potpun doživljaj prisustvovanja jednom koncertu, a u goste je bilo i dvadesetak učenika iz škola “Nikola Tesla” i “19. april”, u pratnji njihovih nastavnika.

"Koncert je imao zabavnu, ali i edukativnu ulogu. 'Flutete' su izvodile odabrana djela Baha, Džoplina, Rimskog Korsakova, Bramsa, Mocarta i Čajkovskog‚ a prije svake kompozicije, publika je mogla čuti poneku zanimljivost koje su u vezi s odabranim melodijama. Iako naši đaci u okviru časova muzičke kulture imaju priliku da čuju različita muzička djela, teško su im dostupne koncertne dvorane, pa je ovo za njih veoma značajno iskustvo u kom su doživjeli atmosferu koncerta i osjetili ljepotu izvođenja muzike uživo. Sudeći po aplauzu, ali i tišini u toku koncerta, djeca su istinski uživala u ovom nesvakidašnjem događaju, baš kao i nastavnici", kaže Pećićeva.

Tako je ovaj banjolučki kvartet, kojeg čine flautistkinje obrazovane na Akademiji umjetnosti Sunčica Lončar, Marija Pilipović, Nataša Vukojević i Deana Simić, po drugi put bio gost Dervente. Prvi njihov koncert održan je prije 2 godine u Centru za kulturu.

(Derventa Cafe)

Tagovi: