Petrović: Oprostite što imate takvog direktora škole

Želim da se izvinim učenicima, prosvjetnim radnicima i roditeljima što imaju takvog direktora, koji je na čelu takve ustanove, odgovorio je gradonačelnik Doboja Obren Petrović na prozivke zaposlenih u Osnovnoj školi ''Dositej Obradović''.

Nakon što je gradonačelnik Doboja Obren Petrović na nedavno održanom Kolegijumu gradonačelnika najavio da će na narednoj sjednici Skupštine grada, 28. februara, biti razmatrana informacija o stanju u OŠ „Dositej Obradović“, vezano za nacionalnu netrepeljivost među učenicima, oglasilo se i nastavno osoblje te škole.

Ističu da takve tvrdnje nisu tačne, te od gradonačelnika traže javno izvinjene.

"Sazvao sam Školski odbor koji je održan zajedno sa Savjetom roditelja, na kojem je konstatovano da izjava gradonačelnika nema utemeljenje, znači da niko nije upoznat da postoji bilo koji oblik diskriminacije u ovoj školi", tvrdi predsjednik Školskog odbora Dario Đurić.

Iako je okupio kolektiv koji predvodi, kako bi oštro demantovao navode gradonačelnika, direktor Vedran Gligorić danas nije stao pred kamere.

Gradonačelnik Obren Petrović se nije libio da uputi izvinjenje, ali zbog toga što, kako kaže, jednu obrazovnu ustanovu, predvodi čovjek koji ne podržava nacionalnu različitost.

"Želim da se izvinim učenicima, prosvjetnim radnicima i roditeljima što imaju takvog direktora, koji je na čelu takve ustanove, koji prvo, po nacionalnoj strukturi, ne bi trebalo da on bude direktor, nego Bošnjak, s obzirom da ima preko 60 odsto učenika druge nacionalnosti. Druga stvar koju želim da kažem je ta, da je gospodin direktor meni lično rekao da bošnjake i hrvate treba da „istjeram“ iz Doboja, i to na skupu na kojem je bilo pedesetak ljudi, i koji su to sve čuli", izjavio je Petrović istakvši da upravo takvi potezi dovode do raspirivanja nacionalne netrepeljivosti, te da je jedina odgovornost na Gligoriću, o čijem radu u školi će se još govoriti na sjednici Skupštine.

Prosvjetni radnici škole, na čijem je Gligorić čelu, gradonačelnika su prozvali i za neizdvajanje novčanih sredstava za tu školsku ustanovu, iako je svima poznato da nijedna lokalna zajednica nije nadležna ni obavezna da ulaže u škole.

"Da li se gradonačelnik upitao da li nama nešto treba ili da nam dodijeli neku materijalnu pomoć? Nije", kazala je nastavnik razredne nastave Azijada Lukić.

Gradonačelnik Petrović kaže  da Opština nije obavezna da pomaže škole.

"Uprkos tome ulažemo maksimalna sredstva , oko 3 miliona smo izvojili za školu u Podnovlju, a poslije poplave smo mnogo donacija usmjerili na školske adrese, mimo toga, pomagali smo i ranijih godina, ali to Gligorić ne može znati, kada tada nije ni bio direktor u toj školi", odgovorio je gradonačelnik.

OŠ “Dositej Obradović” pohađa oko 600 učenika.

Dobojski info

Tagovi: