Nauka na pragu vakcine protiv raka

Na prestižnom univerzitetu Stenford testirana je vakcina protiv raka koja je uklonila tumore iz tijela miševa, čak i u fazi metastaze.

"Eksperiment sa novim načinom liječenja raka uz pomoć imuno-stimulatora koji napadaju tumor, testiran je na miševima i u potpunosti je uspio", saopštili su naučnici Univerziteta Stenford.

Vakcina je direktno ubrizgavana u masu tumora, gdje je uspešno eliminisala sve tragove malignih ćelija iz tijela životinja, a trebalo bi da bude uspiješna u liječenju mnogih vrsta kancera. Miševi su genetski modifikovani da spontano razviju tumore.

"Vakcina je imala uspijeha i u uklanjanju metastaziranih ćelija raširenih po tijelu", navedeno je na zvaničnom sajtu Univerziteta.

levy-ron-sagiv-barfi

Naučnici vjeruju da bi korišćenje vakcine na lokalnom nivou moglo da služi kao jeftina terapija za rak, bez nuspojava karakterističnih za hemoterapiju.

Vakcina se sastoji od dva agensa, a miševi su obično reagovali nakon jedne doze, a najviše nakon dvije doze vakcine.

"Kada iskoristimo ova dva agensa, primjećujemo eliminaciju tumora širom tijela. Ovakav pristup ne zahtijeva da se pronađu specifične mete zahvaćene tumorom i ne zahtijeva čitavu aktivaciju imunog sistema, niti mijenjanje imunih ćelija pacijenta", rekao je doktor medicine i profesor onkologije na Stenfordu, Robert Levi.

Prema njegovim riječima, vakcina se razlikuje od postojećih imunoterapija zbog toga što se koristi na lokalnom nivou i stimulišu se ćelije zahvaćene tumorom, umjesto čitavog tijela.

"U miševima, smo primjetili nevjerovatne efekte širom tijela, uključujući i nestanak tumora iz tijela životinja", rekao je Levi.

U daljem nastavku istraživanja, očekuje se da će se vakcina testirati na 15 pacijenata sa limfomom, a ukoliko se i taj eksperiment pokaže uspješnim, Levi vjeruje da će vakcina postati važna u borbi protiv mnogih vrsta tumora.

"Ne vjerujem da postoji ograničenje koji bismo tumor mogli potencijalno da liječimo", rekao je Levi.

Istraživanje je objavljeno u januarskom izdanju „Sajens translejšnel medisin”.

Tagovi: