Održana sjednica Kolegijuma gradonačelnika u Doboju

U Doboju je danas održana sjednica Kolegijuma gradonačelnika, na kojoj je potvrđeno da će deseta sjednica Skupštine grada biti održana 28. februara.

Kolegijum je utvrdio prijedlog dnevnog reda, na kojem se nalazi četrdeset osam tačaka. Gradonačelnik Obren Petrović izvojio je odluku o angažovanju novčanih sredstava, u iznosu od 50. 000 do 100.000 KM za pomoć u liječenju Nine Bližnjaković, koja je oboljela od leukemije. On je rekao da će novac biti uplaćen na račun klinike u kojoj se petnaestogodišnja sugrađanka bude liječila.

– Lokalni parlament upoznaće se sa informacijom O.Š. „Dositej Obradović“ , koja se odnosi na međunacionalne probleme u toj obrazovnoj ustanovi, koju pohađa preko 60 % bošnjačke djece, a u cilju da se zadrže dobri međunacionalni odnosi, razmtraće se i informaciju o sječi šume na Preslici, iako po tom pitanju nismo nadležni, niti možemo nešto radikalno da promijenimo, ali želimo da upoznamo javnosti sa tim dešavanjem – rekao je gradonačelnik.

1-1

On je dodao da će na dnevni red narednog skupštinskog zasjedanja biti uvrštena informacija da se 26. aprila, na devetu godišnjicu od ubistva Branislava Garića potpredsjednika Skupštine grada, organizuju mirni protesti pred pravosudnim institucijama u gradu, kako bi se ukazalo da ni poslije toliko godina za taj zločin niko nikada nije odgovarao, pritom se ponavalja scenario tj. vrši pritisak i satanizacija na određene ljude.

Nebojša Marić zamjenik gradonačelnika rekao je da će odbornici razmatrati i prijedlog odluke za angažovanje novčanih sredstava u iznosu od 250.000KM za prostorni plan, zbog raskida ugovora.

– Skupština grada je donijela odluku o izradi prostornog plana 2012.godine. Na tenderu kao najpovoljniji ponuđač izabran je „Arhiplan“ iz Aranđelovca sa kojim je zaključen ugovor. Ovo preduzeće je oko godinu dana radilo na izradi nacrta prostornog plana , i za to vrijeme odradilo oko 70 % posla. Međutim, Grad je sa tim ponuđačem morao da raskine ugovor po nalogu Inspektorata RS, zbog toga što nije imao licencu arhi plana RS, a sistematično je da je prostorni plan Republike Srpske radilo preduzeće iz Beograda, koje takođe nije imalo licencu RS, ali na to niko nije reagovao – objasnio je Marić.

3

Zbog toga, Marić kaže, 250.000KM će biti isplaćeno srbijanskom preduzeću, koliko je vještak odredio na osnovu materijalnih troškova i geodetske podloge, dok je za preostali dio posla raspisan teneder za novog izvođača.

– Taj poslovni plan ističe u maju ove godine, ali smo zbog te cijele procedure zamolili Ministarstvo za prostorno uređenje RS da produži taj rok, dok se ne napravi novi prostorni plan koji je predviđen za period od 2018. do 2038.godine – kazao je zamjenik gradonačelnika izrazivši nadu da će resorno ministrstvo uvažiti tu molbu grada Doboja.

Odbornicima će biti predstavljena i informacija o sudskom sporu po tužbi „Saša-trade“, kao i programi rada javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad Doboj.

(RTV Doboj)

Tagovi: