Amerika gaji biljku ''ratnicu'' za napad na Rusiju

Pentagon namjerava da započne razvoj novog oružja — genetski modifikovane biljke koja može ujedno da obavlja špijunske poslove, ali i da posluži kao biološko naoružanje, pišu američki mediji.

Naime, ova informacija objavljena je na veb-sajtu agencije Ministarstva odbrane SAD odgovorne za razvoj novih tehnologija za potrebe američke vojske, poznatije kao DARPA. Međutim nikakvi detalji nisu iznijeti o tome.

Da je uz pomoć biljaka moguće otkriti kakva se ruda krije ispod površine zemlje govorilo se još u prvom vijeku nove ere – tako su naši preci mogli da zaključe da se ispod bogatog roda kukuruza krije zlato, da paprat veoma voli magnezijum, ali i da crvenkasto-smeđa boje rastinja ukazuje na to da se ispod njih najvjerovatnije krije bakar.

Međutim kada se ta teorija prenese u polje „špijunaže“ i potencijalnog korišćenja biljaka kao biološko oružje, vojni stručnjaci su skeptični i tvrde da u ovom slučaju nije riječ o kojekakvom realnom projektu, već da se radi o probnim istraživanjima i „opipavanju terena“.

Generalni direktor Ruskog instituta fito-genetskih resursa Nikola Dzjubenko kaže da je vrlo teško u laboratorijskim uslovima modelirati biljke koje bi potom mogle da rastu na konkretnom zemljištu. Kako kaže, na našoj planeti ne postoje univerzalne biljke koje mogu da rastu apsolutno svuda i da one ujedno nešto i signaliziraju.

Uslovno govoreći, ukazuje on, može se reći da bi određene biljke mogle da predstavljaju opasnost, ali treba imati u vidu da postoji razlika između jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka, a na velikim teritorijama, kao što je recimo Rusija, potencijalnom neprijatelju bi bilo teško izvodljivo iznova i iznova da sadi jednogodišnju biljku.

Sličnog mišljenja je i stručnjak iz Instituta organske hemije Ruske akademije nauka koji nije želio da mu se objavi ime i koji smatra da ovaj projekat ne predstavlja nikakvu opasnost po Rusiju.

Ko bi te biljke sadio i kako? Špijuni? A onda, ne možete po teritoriji čitave zemlje posijejati sjeme. A ako je pak riječ o drvetu, njemu treba i te kako mnogo vremena da poraste, što znači da ono što je to drvo trebalo da sazna, možda nakon tog vremena i ne bude bilo više aktuelno“, objašnjava on.

I ostali sagovornici Sputnjika tvrde da je ovaj projekat prilično nejasan, baš kao što je bio slučaj i sa nedavnom viješću o tome da Pentagon prikuplja biološki materijal ruskih građana.

Međutim, ma koliko nejasni ti projekti bili, futurolog i član Asocijacije futurologa Rusije Aleksandar Kononov kaže da upravo genetski eksperimenti, koji se danas sve više sprovode širom svijeta, predstavljaju potencijalno najopasnije oružje koje bi uskoro moglo da ugleda svjetlost dana.

„Bilo kako bilo, neophodno je pratiti ove projekte i tačno znati do čega ovo može dovesti. Ono što je izvijesno jeste da Rusija takođe mora da razvija nove tehnologije i genetski inženjering kako ne bi zaostajala za drugima“, upozorio je on.

Kononov dodaje i da bi ovaj projekat Amerikanaca mogao da bude i zamajac da se ponovo javno kaže da je neophodno zaista mnogo novca uložiti u ozbiljna istraživanja kada je riječ o genetici.

Kada je riječ o tome da se određene biljke modifikuju i pretvore u biološko oružje, treba imati u vidu ono čemu su nas učili još dok smo sjedili u školskim klupama – da se cjelokupna informacija novonastalog organizma stvara u embrionu, ali i da to stanje, za razliku od ljudi ili životinja, kod biljaka traje zauvijek.

Upravo u tome i leži tajna fleksibilnosti flore, s obzirom da svaka biljka može da promijeni svoja svojstva i da postane otrovna, a da je prethodno bila lekovita. Stoga, ukoliko naučnici uspiju da modifikuju biljke, tako da zaustave proces „razvoja embriona“, onda postoji mogućnost da dobijemo sasvim novo oružje.

Samim tim, putem isporuke „modifikovanih“ namirnica određenoj zemlji, poput pšenice, pirinča i drugih proizvoda, moguće je čitavu naciju degenerisati – u tom ratu vam neće biti potrebni ni tenkovi ni rakete, sve će se rješavati najobičnijom botanikom i trgovinom.

Sputnik 

Tagovi: